İsviçre'de TikTok Bağımlıları İçin Klinik Açıldı!

Avrupa Birliği geçenlerde algoritmaları bağımlılık yarattığı şüphesiyle TikTok hakkında bir soruşturma başlattı. Gerçekten de TikTok’un bazıları içinn zararsız gibi görünen bir eğlendirici uygulaması, bazılarında da anlaşılmaz bir bağımlılığa yol açıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bu gerçekten yola çıkan İsviçre’deki özel Meiringen kliniği 18-25 yaş arasındaki gençleri bu bağımlılıktan kurtarmayı amaçlayan bir bölüm açtı. 30 yataklı bölüm şimdiden doldu ve haftalarca beklemeyi gerektiren bir kuyruk oluştu.

 

Kliniğin başhekimi Stephan Kupferschmid, “Tedavi ettiğimiz gençlerdeki depresyon ve anksiete sorunlarında sosyal medyanın çok büyük etkisi var” dedi ve ekledi: “Gençleri en çok sosyal medya platformları strese sokuyor.” Doktor Stephan Kupferschmid sosyal medyadan kaynaklanan bu sorunların bir numaralı sorumlusunun “Kullanıcıların dikkatini aspiratör gibi yutan” TikTok olduğunu belirtti.

 

Klinikte sosyal medya kullanımı yasaklanmıyor, ancak bireysel ve grup halindeki terapi seanslarında bu bağımlılıktan nasıl kurtulabileceği anlatılıyor, tartışılıyor. Gençlerin spor yapmaları, resme yönelmeleri ve bilinçlenmelerinin sağlanması da tedavi programında yer alıyor.

 

Tedavinin amacı: Gençlerin günlük yaşamlarını sosyal medyadan bağımsız olarak planlamalarını ve alternatif ilgi alanlarına yönelmelerini sağlamak.

 

Yapılan araştırmalarda 12-19 yaş grubundaki gençlerin de TikTok bağımlılığından etkilendikleri ortaya çıktı. O kadar ki, örneğin 11-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 7’si bu bağımlılık nedeniyle uyku zorluğu çekiyor, okul ödevlerini ve aile hayatını ihmal ediyor. Bu da onların psikolojik tedavi görmelerini zorunlu hale getiriyor.