Ä°talya Laboratuvarda Et Üretimini Yasakladı!

Ä°talya Parlamentosu, laboratuvar ortamında et üretimini ve bu ürünlerin satışını yasaklayan yasa tasarısını kabul etti. Temsilciler Meclisi’nde dün onaylanan yasayla omurgalı hayvanlardan elde edilen hücre kültürü veya dokulardan gıda ve yem üretimi ve satışına 10-60 bin Euro arası para cezası verilebilecek.

 

BBC’nin haberine göre, ayrıca, bitkilerden elde edilen ürünlerin "biftek" ve "salam" gibi isimlerle satışı da yasaklanacak. Laboratuvar ortamında, hayvan hücre ve doku kültürleri kullanılarak üretilen etin üretimini ve satışını yasaklayan yasa, ''Ä°talya mutfağının'' ve tarım sektörünün korunması amacıyla hazırlandı. SaÄŸ koalisyon hükümetinin ilk kez kurduÄŸu Gıda EgemenliÄŸi Bakanlığı  tarafından hazırlanan düzenlemeye, ziraatçılar birliÄŸi gibi kuruluÅŸlar destek veriyordu.

 

Tarım, Gıda EgemenliÄŸi ve Ormancılık Bakanı Francesco Lollobrigida dün tasarının Parlamento'da onaylanmasının ardından, Ä°talya'nın ''dünyada sentetik gıdanın sosyal ve ekonomik risklerinden kurtulan ilk ülke olduÄŸunu'' ve bunun hem saÄŸlık ve istihdam hem de kültür ve geleneklerin korunması için yapıldığını söyledi.  Ülkenin en büyük ziraatçılar birliÄŸi olan Coldiretti, ‘’laboratuvarda üretilen sentetik gıdalara’’ karşı imza kampanyası baÅŸlatmış ve 2 milyondan fazla imza toplamıştı. Birlik, ‘’insan saÄŸlığı üzerindeki uzun vadeli etkileri konusundaki ÅŸüphelere raÄŸmen, finansal güç gruplarının ve çok uluslu ÅŸirketlerin bu tür sentetik gıdaları dünya pazarlarına dayatmaya çalıştığını’’ öne sürüyordu. Coldiretti’nin yaptığı ankette Ä°talyanların yüzde 74’ünün laboratuvarda üretilen gıdalara karşı olduÄŸu belirlenmiÅŸti.

 

'Gerici bir yasa’

 

Yasal düzenlemeye karşı çıkanlar ise laboratuvar ortamında et üretiminin, hem çevresel hem de etik açıdan daha avantajlı olduÄŸunu savunuyordu. Ayrıca yasak kararıyla bu alandaki araÅŸtırma-geliÅŸtirme faaliyetlerinde geri kalınması riskine de dikkat çekiliyor. Yasak karşıtları hükümeti ‘’sentetik et’’ ifadesini kullanarak korku yaratmaya çalışmakla da suçluyor. Tasarının dün Temsilciler Meclisi’nde oylandığı saatlerde, muhalefetteki Daha Fazla Avrupa Partisi meclis önünde bir gösteri yaptı.

 

Partinin genel sekreteri Riccardo Magi, BaÅŸbakan Giorgia Meloni liderliÄŸindeki hükümetin ‘’gerici bir yasayla’’ Ä°talyan araÅŸtırmacıları ve bu sektörde gelecekte oluÅŸacak pazara açılmak isteyen ÅŸirketleri sabote ettiÄŸini savundu. Aynı zamanda Meloni’nin eniÅŸtesi olan Tarım, Gıda EgemenliÄŸi ve Ormancılık Bakanı Francesco Lollobrigida daha önce de çekirge gibi böceklerden elde edilen unların satışına kısıtlama getirmiÅŸ, pizza ve makarna gibi tipik ürünlerde kullanımını yasaklamıştı.

 

Lollobrigida, laboratuvar ortamında üretilen eti yasaklayan tasarının yasalaÅŸmasının ardından dün Rai1 kanalına yaptığı açıklamada "Geleneksel gıda sistemimizi ortadan kaldıran bu üretim türünü dünyada yasaklayan ilk ülkenin Ä°talya olmasından gurur duyuyoruz’’ dedi. Ä°talyan bakan, Avrupa BirliÄŸi çapında da benzer yasak kararlarının alınmasını umduÄŸunu söyledi.



Etiketler: