İyi Bir Uyku İçin Yatak Odasının Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Bugüne kadar kaliteli bir uyku için yatak odasının ideal sıcaklığının 16-18 derece arasında olması gerektiği sanılıyordu. Ancak yeni bir araştırma, özellikle yaşlılar için daha yüksek bir sıcaklığın daha uygun olduğunu ortaya çıkardı.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Araştırmada 50 yetişkinin uyku düzeni ve yatak odalarının sıcaklığı bir yıl boyunca gözlendi. Pensilvanya Üniversitesi’nin psikoloji kliniğinde görevli Profesör Phil Gherman, “Evet, izlenen denek sayısı pek fazla değil ama araştırmacılar katılımcıları uzun süre boyunca gözledikleri için bulgular bilimsel değer taşıyor” dedi.

 

Sonuç? Uyku için yatak odasının ideal sıcaklığı 18-25 derece arasında değişiyor. Bir başka deyişle, herkesin kendine uygun sıcaklığı bulması gerekiyor. Bununla birlikte 25 derecenin üstündeki oda sıcaklığı uyku düzenini olumsuz etkiliyor.

 

Bazı kişiler, özellikle de uyku apnesi olanlar ile menopozlu kadınlar daha serin bir odada uyumayı tercih ediyorlar. Buna karşılık, 65 yaş üstündekiler daha sıcak bir odayı seviyorlar. Yatak odanızın sizin için ideal ısısını anlayabilmek için biraz zaman gerekiyor. Çünkü vücudun ısı değişikliğine alışabilmesi için en az bir haftaya ihtiyacı var. Ayrıca uykunun kalitesi başka etkenlere de bağlı: Alkol tüketimi, cep telefonu ve televizyon alışkanlığı, uyku pozisyonu, stres gibi.

 

Uzmanların uyarısı: ” Oda sıcaklığının değiştirilmesi, kronik uyku bozukluğu yaşayanların sorununu çözmeye yeterli değil ama çözümün bir parçası olabilir.”



Etiketler: