Japon Güreşi Sumonun Önemli İsmi Akebono 54 Yaşında Hayatını Kaybetti!

Japon güreşi Sumo’nun Hawaii kökenli efsane şampiyonlarından 2,03 metre boyundaki Akebono, 54 yaşında hayata veda etti.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

1990’larda Sumo güreşinin şampiyonlar şampiyonu anlamına gelen “Yokozuna” kürsüsüne çıkmayı başaran Japon olmayan ilk güreşçi sıfatıyla tarihe geçen Hawaii kökenli Akebono, 54 yaşında haşatını kaybetti. O yıllardaki şampiyonalarda Japon şampiyonlar Takanohana ve Wakanohana ile güreşleri Japon medyasının manşetlerinde yer alan Akebono’nun kalp yetmezliğinden öldüğü açıklandı.

 

1969’da Hawaii’de doğan ve gerçek adı Chadwick Haheo Rowan olun Akebono’yu (Suma güreşindeki takma adı), bir başka Hawaii’li sumo güreşçisi olan Takamiyama tarafından keşfedildi. Akebono “Dohya”ya (Sumo güreşlerinin yapıldığı kil minder veya podyum) ilk adımlarını 1988’de attı.

 

Hızla basamakları yükselen Akebono, 1993’te sumo tarihinin ilk yabancı “Yokozuno”su oldu. Toplam 11 turnuva kazandı. 1998’de Nagano’da düzenlenen Kış Olimpiyatları’ndaki sumo gösterisi büyüledi. Sumoyu bıraktıktan sonra “Kickboxing” ve “Catch” gibi sert ama daha çok para getiren sporlara yönelen Akebono, 2017’de kalp krizi geçirip hastaneye kaldırıldı. Bu kriz onda iz bıraktı, hatta kısmen belleğini de kaybetti.