Kahvaltıda Tuzlu Mu Yoksa Tatlı Mı Yenmeli?

Kahve, çörek, portakal suyu, haşlanmış yumurta, reçel, peynir, zeytin, sosis, sucuk…

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Kahvaltı masası ülkeden ülkeye, hatta bölgeden bölgeye değişmekle birlikte, hepside bu saydığımız ürünlerin önemli bir bölümünü içeriyor. Peki, gün içinde size en çok enerji sağlayacak olanlar hangi besinler?

 

Şekerli yiyecek ve tereyağ ağırlıklı kahvaltı masaları güne en az 875 kaloriyle başlamanız anlamına geliyor. Çok fazla! Çünkü vücudunuza şeker ve yağ yüklediniz. Vücut bu aşırı kaloriyi dengelemek için kan şekeri oranını yükseltiyor.

 

Peki, tam tahıllı ekmek, şarküteri, bir yumurta biraz reçelli kahvaltıya ne dersiniz? Bunların vücuda gönderisi 340 kalori civarında.Gün içinde faaliyetiniz için yeterli değil. Ya, İngilizler gibi tuzlu yiyecek ağırlıklı kahvaltıyı tercih ederseniz? Yani, örneğin yumurta, sosis, sucuk, mantar, domates, tereyağlı tost gibi…Böyle bir kahvaltının kalorisi de 739. Protein açısından zengin ama elyaf fakiri. O da dengeli bir beslenme değil.

 

Siz siz olun, tuzlu besinlerin ağırlıklı olduğu kahvaltı mönüsünü seçin. Çünkü, karbonhidrat, protein ve yağ karışımı böyle bir mönü vücudun ihtiyacı olan besine çok büyük ölçüde yanıt veriyor. Şekerli yiyecek ağırlıklı kahvaltı ise önce kan şekerini artırıyor, ama kısa süre sonra dibe vurduruyor. Bu da saat 11 dolaylarında yorgunluk hissi ve bir şeyler yemek ihtiyacı doğuruyor.



Etiketler: