Kahve Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Su Gibi Tükettiğimiz, Araştırmacılara Göre Kokusunun Bile İnsan Zihnini Harekete Geçirmesi İçin Yeterli Olduğu Söylenilen Kahve Hakkında Her Şey!

 

Kahve tanım olarak coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen toz ya da süt karışımı ile yapılan içecektir.

 Kahve ağacı tropikal ve ekvatoral iklimlerin hüküm sürdüğü bölgelerde yetişir. Ağaçta kırmızı bir meyve olan kahve birçok aşamadan geçtikten sonra çekirdek halini alır ve bu şekilde tüm dünyaya sevk edilir. Günümüzde Asya kıtasından Amerika kıtasına kadar, 80'e yakın ülkede kahve yetiştiriciliği yapılıyor.

 

 

 

Kahve Çeşitleri

 

-Espresso: 

Sıkıştırılmış ve ince öğütülmüş kahveyle birlikte 90 derece suyun 30 saniye boyunca, 9 bar basınçla demlenmesi sonuçu hazırlanan  kahve çeşididir. İtalyanlara özgü olan espresso, diğer kahvelerin de ana malzemesi olarak kullanılıyor. 30 mL shot bardaklarında servis edilir.

 

 

-Americano:

Americanonun kökeni 2. Dünya Savaşına dayanır. Savaşın kazanılmasıyla İtalya'ya gelen Amerikan askerleri espressoyu çok sert bularak dükkann sahiplerinden su katılmasını istemiş ve böylece yeni bir kahve çeşidi ortaya çıkmıştır. Espresso'nun sıcak suyla seyreltilmiş halidir.  

 

 

-Latte:

İtalya kökenli yumuşak içim kahve olan latte, İtalyanca'da süt anlamına gelmektedir. Espressoya, buharla ısıtılmış kıvamlı süt eklenmesiyle hazırlanır. Genellikle ince ve uzun bardakta sunulur. İsteğe göre üzerine süt köpüğü ve tatlı krema eklenerek servis edilebilir.

 

 

 - Cappuccino:

Cappuccino, aslında İtalya'dan dünyaya yayılan bir kahve pişirme tekniği olup ismini teknikten almıştır. Bol süt köpüğü ile espressonun buluşması sonrası ortaya çıkan, yumuşak içim bir kahve çeşididir.

 

 

-Frappe:

Yunanistan kökenli frappe, hazır kahveye yapımı sırasında buz eklenerek yapılan soğuk çeşit kahvedir. Sallanarak, dövülerek veya karıştırılarak içecek hazırlanır. Genelde üzerinde tatlı kremayla servis edilir. 

 

 

-Mocha:

Lattenin çikolata aromalı çeşididir. Mocha, çikolata şurubu, tatlı kako tozu ya da dövülmüş kako kullanılarak yapılan çeşit kahvedir. Genelde üzerinde süt köpüğüyle servis edilir. Tarçın ve kakao tozu ile de süslenebilir.

 

 

-Macchiato:

İtalya kökenli sert ve aromalı kahve çeşididir. Espressoya köpürtülmüş süt eklenerek hazırlanan kahve türüdür.

 

 

-Türk Kahvesi:

Türkler tarafından bulunan farklı metodla ve kendine has sunumuyla servis edilen telvesi ile ikram edilen tek kahve çeşididir.

 



Etiketler: