Kanserli Hücreleri Öldüren 'Ölüm Anahtarı' Bulundu!

Amerikalı bilim insanları insanda kanserli hücrelerin imhasını sağlayan “Kill Switch” (Öldürme anahtarı) keşfetti. Bu buluşun kanserle savaşta çok önemli bir ilerleme olduğu belirtildi. Bu buluşu Kaliforniya’nın Sacramento kentindeki “UC Davis Comprehensive Cancer Center”de görevli bilim adamları gerçekleştirdi.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Araştırmacılar, CD95 hücre zarı proteinlerinden birinin kansrli hücrelerin ölümünü programlayabileceğini tespit ettiler. Bilim insanlarının bulguları “Cell Death and Differentiation” dergisinde yayınlandı. Hücrenin içinde yer alan bu protein hücre dışından gelen sinyalleri algılayıp iletebiliyor.

 

İşte bu proteine “Ölüm avcıları” deniyor, çünkü gönderdikleri sinyalle kanserli hücrelerin kendilerini imha etmelerini sağlıyor. Bu buluş sayesinde yakın bir gelecekte sözkonusu CD95 hücre zarı proteinlerini uyarıpkanserli hücrelere karşı yeni bir silah oluşturabilecek ilaçların üretiminin sağlanabileceği umuluyor.

 

Kanserli hücreleri yok etmek için bugüne kadar üç tedavi yöntemi vardı: Ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi. Ayrıca bağışıklık sistemine dayandırılan yeni tedavi yöntemi umut vaat ediyor ama bir çok kanser türünde etkisi sınırlı.

 

Araştırmacılara göre, “Öldürme anahtarı” hem kanserli hücreleri yok etmekte, hem de “İmmünoterapi” denilen bağışıklık sisteminin harekete geçirilerek kanser tedavisinin daha iyi sonuçlar vermesinde büyük katkı sağlayacak.