Kazakistan'da 700 Kuğu Kuş Gribinden Öldü!

Kazakistan’da nesli tükenme tehlikesi altında olan türleri barındıran bir doğal yaşam alanında 700’e yakın kuğu ölü bulundu. Kazakistan Çevre Bakanlığı 21 Aralık ile 8 Ocak arasındaki dönemde Karakol gölünde 675 kuğu cesedi bulunduğunu açıkladı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bakanlığa göre, her gün onlarca cesedin toplandığı bölgede kuğular kuş gribinden hayatını kaybetti. Geçmişte çevreci örgütler Kazakistan’ın batısındaki bu bölgede hava ve su kirliliği, çölleşme gibi sorunlar nedenyle çok ciddi çevre sorunlarının yaşandığı uyarısında bulunmuştu.

 

Karakol gölü Sovyetler Birliği döneminde eski bir nükleer santralin kullanılmış sularının boşaltıldığı bir bölede suni olarak oluşturulmuş bir göl. Daha sonra koruma altındaki bir çok türün yaşadığı bir kuş bölgesine dönüştürüldü. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, “Bu eşsiz kuş cennetini korumak çok önemli, Bölgenin en önemli sorunlarının başında çölleşme geliyor” dedi. Gerçekten de, çölleşme nedeniyle dünyanın en büyük kapalı denizi olan Hazar Denzi’nin su düzeyi her geçen yıl biraz daha düşüyor.