Kediler Neden Çok Uyuyorlar?

Kediler günde 12 ile 20 saat arasında uyuyor. Uykuları derin değil. Bu dinlenme süresi onlara avlarını yakalamak için gerekli enerjiyi biriktirmelerini sağlıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Kedilerin günlük uyku süreleri yaşlarına, türlerine ve huylarına göre değişiyor, Günde 12 ile 20 saat arasında değişen uyku veya şekerleme süreleri insanlara uzun gelebilir ama bünyeleri onları bu uzun miskinliğe zorluyor.

 

Ev kedilerinin yapacak pek işleri yok. Ancak vahşi ataları için durum farklıydı. Kedilerin evcilleştirilmesi 10 bin öncesine dayansa da, bu çok uzun zaman dilimi onların genlerindeki içgüdülerini silemedi.

 

Tüm avcı hayvanlar gibi tarih öncesinin vahşi kedileri de avda büyük enerji tüketiyordu. Ayrıca boyları küçük olduğu için daha iri avcılara kurban olmamak için çok iyi koşmaları gerekiyordu. Ve nihayet kediler arasındaki kavgalar da epey enerji tükettiriyordu. Özellikle erkek kediler arasındaki amansız düellolar.

 

Tüm bu nedenlerle sürekli enerji depolamaları gerekiyordu. Günümüzde sokak kedileri için de aynı şey geçerli.

 

Son bir nokta: Evcil kediler dinlendikleri sürenin sadece yüzde 25’i kadarında derin uykuya dalıyorlar. Bu derin uykuda rüya da görüyorlar. Geri kalan zamanda ya uyukluyorlar ya da bir gözleri açık uyuyorlar.