Kilo Verirken Vücuttaki Yağlar Nereye Gidiyor?

2024’te daha “Feet”, yani ince, göbeksiz olmaya karar verdiniz. Ne kadar güzel! Peki, zayıflarken vücudunuzdan kaybolan yağlar nereye gidiyor?

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

İşte yağları yakmaya başladığınızda vücudunuzda olup bitenler…

 

Kilo almanın, yani şişmanlamanın nedeni çok uzun zamandır biliniyor. Kısaca şöyle: Eritebileceğinizden daha fazla kalori aldığınızda, artan enerji vücudunuzda birikiyor.

 

Bu stok, karbonhidratlar için glükoz, proteinler için amino asit ve yağlar için de bir yağ molekülü olan “Triglicerid” şeklinde oluşuyor. Tüm bu saydıklarımız hücreler yağ olarak yerleşiyor. Siz tükettiğiniz veya tüketeceğiniz enerjiden daha fazla kalori aldıkça, yağ birikmeye devam ediyor. Sonuç? Tartının ibresinde sürekli daha fazla bir kilo.

 

Ancak bu kısır döngüyü kırmak o kadar da zor değil. Tükettiğinizden daha fazla enerji harcarsanız, bu sağ stoğu erimeye başlıyor. Bunun için hiçbir sihirli reçete yok. Her şey çok daha basit: Dengeli beslenin ve düzenli olarak spor yapın, yeter!

 

Geldik soruya: Peki, dengeli beslenme ve düzenli sporla erittiğimiz vücudumuzdaki yağ stoğu nereye gidiyor?

 

Belki biraz tuhaf gelecek ama bu sorunun kesin bir yanıtı yok. Bilim insanları sadece bazı varsayımlar yürütebiliyorlar.

 

Uzun süre spor veya diğer fiziki faaliyetler sayesinde vücuttaki yağın kaybolduğuna ve kas kitlesine dönüştüğüne inanıldı. Ancak şimdi başka bir inorganik maddeye dönüştüğü fikri giderek daha çok bilim insanı tarafından destekleniyor. Bu madde, karbon di oksit, yani CO2.

 

Kilo vermeye başlayınca, metabolizma vücudunuzdaki yağ bileşenlerini küçük karbon, hidrojen ve oksijen molekülleri halinde çözmeye başlıyor. Yağların bu şekilde yakılmasına tıpta “Lipoliz” deniyor. Bu moleküllerin küçük karbon atomları oksijenle iletişime geçip karbon di oksit oluşturuyor ve o da her nefes alıp verişte vücuttan çıkıyor. Yani, solunum yoluyla yağlar dışarı atılmış oluyor.



Etiketler: