Kimyasal Peeling Ne İçin Yapılır? Ne İşe Yarar?

Kadınların en önem verdiği şeylerden biri de yüzdür. Güzelliğe önem veren kadınlar kimyasal peeling yaptırıyor. Genellikle herkesin ilgilendiği kimyasal peeling sık sık konuşulan bir konu. Kendilerini daha güzel ve ilgi çekici görmek isteyen kadınların tercih ettiği bu işlem ne için yapılır? Ne işe yarar? İşte cevabı haberimizde...

 

Kimyasal peeling işlemi yaptırmadan önce cildin iyi şekilde tanınması gerekmektedir. Cilt yüzeyinde bulunan bazı nedenlerden dolayı kimyasal peeling işlemi faydadan çok zarar verebileceği için mutlaka cildin tanınması ve çeşitli dikkat edilecek hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Kimyasal peeling yaptırılmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

 

Kimyasal peeling kaç seans sürer?

 

Kimyasal peeling işlemi için yapılacak olan seansların süresi tedavinin yapılacağı bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak 30 ila 60 dakika arasında zaman almaktadır. Seansın sayısı kimyasal peelingin hangi türünün uygulanacağına, vakanın kendisine ve kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ortalama olarak; Yüzeysel olan kimyasal peeling işlemlerinde 2 ila 4 hafta aralıklar ile 4 ila 8 seans, orta derinlikteki peeling işlemlerinde 2 ila 4 ay aralıklar ile 2 ila 4 seans, derin Peeling Uygulamalarında ise genel olarak tek seans yeterli gelmektedir.

 

Kimyasal peeling ağrılı bir tedavi midir?

 

Orta derinlikte peeling ile yüzeysel peeling uygulamalarında yapılacak olan tedavi sürecinde ve sonrasında cilt üzerinde hafif ya da orta şiddette yanma hissiyatı oluşabilmektedir. Acıyı azaltabilmek için lokal anestezik kremler kullanılabilmektedir. Derin olan kimyasal peeling işlemi ise acılı bir işlemdir. Bu sebeple işlem sırasında tedavi lokal anestezi kullanarak yapılmaktadır. Aynı zamanda ağrı kesici ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

 

Kimyasal peelingin yan etkisi var mıdır?

 

Yan etkiler kimyasal soyma işleminin ardından gelecek olan beklenilen ve geçici olan bir dizi süreçlerdir. Genel olarak yan etkiler kendiliğinden geçmektedir. Cilt renginde açılma ve ciltte kızarıklık meydana gelebilir. Bazı durumlarda ise boyunda gözyaşı damlasını takip eden peeling çizgisi oluşabilmektedir. Hassas cilde sahip olan kişilerde alerjik reaksiyonlar ve kimyasal olarak yanık riski olmaktadır.

 

Kimyasal peeling hangi cilt sorunlarında uygulanmaktadır?

 

Melasma, fotoyaşlanma, akne skarları, akne vulgaris, seboreik keratoz, senil lentigo, aktinik keratoz, postlezyonel hiperpigmentasyon ve periorbital hiperpigmentasyon bu cilt sorunlarının ardından uygulanabilecek olan kimyasal peeling tedavisinin uygulanmasının yanı sıra farklı tedavi yöntemleriyle bir arada uygulanabilir.

 

Kimyasal soyma ne için yapılır ve ne işe yarar?

 

Kimyasal peeling kuru ciltlerin nemlendirilmesini sağlar. Yağlanma probleminin önüne geçmesi ve sivilcelerin oluşumunu engeller. Akneler ve izlerinin tedavi edilmesinde kullanılır. Güneş lekelerini tedavi eder. Çilleri ortadan kaldırır. Güneş nedeni ile oluşan yaşlanmaya bağlı kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Cilt sarkmasını önler. Eski derinin soyulmasını sağlayan ve cildin asıl renginin ortaya çıkmasını sağlayan bir işlemdir. Siyah lekeler, leke ve aknelerin tamamen ortadan kalkmasını sağlık.

 

Kimyasal peeling ciltten nasıl temizlenir?

 

Kimyasal peeling uygulamasının ardından cildin özel solüsyonlar kullanılarak temizlenmesi gerekir. Sprey formunda olan bir ürün bireyin yüzüne sıkılarak cildin silinmesi sağlanır. Ciltte bu maddenin köpürmesinin ardından yüzde kimyasal madde kalmayana kadar temizlenir. Gerektiği takdirde işlem tekrar edilir. Cildin köpürmediği görüldüğünde kimyasal maddelerin ciltten temizlendiğine emin olunur. Bu uygulamanın yapılmasının ardından cilde besleyici olan bir krem sürülür. Daha sonra besleyici kremin bireyin kendi evinde de kendisi için uygulaması önerilmektedir. Güneşe çıkılacak ise bu besleyici kremin üzerine güneş kremi de sürülmelidir. Bu şekilde uygulama sonlandırılmaktadır.

 

Kimyasal peeling uygulanmaması gereken durumlar nelerdir?

 

Beslenme durumu ve genel sağlığının iyi olmadığı bireylerde, doğum kontrol ilacı kullananlar, vücutta aktif olan bir enfeksiyonun varlığı ve ciltte açık yara bulunması durumunda, aktif olan uçuk enfeksiyonun bulunması durumunda, kişide anormal skar oluşması, yaralarının geç iyileşmesi durumunda ve kleoid öyküsü olanlarda, radyoterapi gören ve görmüş olan kişilerde, emzirme ve gebelik durumu olanlarda, kan sulandırıcı olan ilaçları kullananlarda, güneş ışığına maruz kalmak zoruna olan kişilerde, son bir yıl içerisinde bir ameliyat geçirmiş olan kişilerde son yılda herhangi bir kimyasal peeling işlemi yapılmış olan kişilerde kimyasal peeling işleminin uygulanması sakıncalıdır.

 

Kimyasal peeling faydaları nelerdir?

 

Kimyasal peeling işlemi yoğunluklu olarak yıpranmış ve lekelenmiş ciltlerde iyi sonuçlar vermektedir. Daha sağlıklı ve genç görünümlü bir cilt yaratma, bunun dışında leke tedavisi ve yıpranmış cildin yenilenmesi gibi alanlarda kimyasal peeling kullanılmaktadır.

 


Etiketler: