Kolombiya'da Cesetlerin Asla Çürümediği Bir Mezarlık Var!

Clovisnerys Bejarano, neredeyse 30 yıl önce hayatını kaybetmiş olan annesi Saturnina’nın mezarı başında yere çöküp dua ediyordu. Ancak annesi öldüğü gün kadar bozulmamıştı. Mezarlık cesedi mumyalaştırmış ve  olduğu gibi korumuştu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

“Taralı saçları, yuvarlak ve esmer yüzüyle ilk günkü gibi duruyor” dedi kadın, yani Clovisnerys Bejarano. Kolombiya’nın başkenti Bogota’nın 100 kilometre kadar güneyindeki San Bernardo’da Clovisnerys Bejarano’nun annesinin mumyalaşmış cesedi “Mumya Müzesi”nde, cam bir tabut içinde duruyor.

 

1993’te Clovisnerys Bejarano’nun annesi Saturnina Torres de Bejarano, bir kalp sorunu nedeniyle hayatını kaybedince, cesedi kentin mezarlığında aile mahzenine gömüldü. 8 yıl sonra aile üyeleri mezarı açtıklarında cesedin çürümeden kalmış olduğunu gördüler.

 

San Bernardo’da yaşayanlar için hiç de şaşırtıcı bir sonuç değil. Çürümemiş ve mumyalaşmış, hatta tırnakları ve gözleri de de olduğu  gibi duran 14 cesedin bulunduğu müzenin sorumlusu Rocio Vergara “Mumyalaşma günlük hayatımızın bir parçası oldu” diyor.

 

Mezarlıkta mumyalaşmış ilk ceset 1953’te bulundu. O tarihten bu yana olay tekrarlandı; o kadar ki, 1980’lere kadar yılda en az 50 ceset mumyalaştı, Günümüzde sadece birkaç ceset mumyalaşabiliyor. Çünkü ailelerin çoğu cesedi yaktırmayı tercih ediyor.



Etiketler: