Köpekler Evcilleşince Gözlerinin Rengi Değişti!

Bir araştırmaya göre, köpekler evcilleşince gözlerinin “İris” tabakası (Not: Gözün ön bölümünde bulunan ve göze giren ışık miktarını ayarlayan renkli tabaka) koyulaştı. Bu da köpeklerin insanlar tarafından daha zararsız ve uysal olarak algılanmalarını sağladı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Japonya’daki Teikyo Üniversitesi hayvan bilimleri bölümünde yapılan bir araştırmada, ”Köpeklerin göz renklerinin kuzenleri olan kurtlara göre daha koyu olduğu, bunun da insanların onlarla ilgili algılarını olumlu yönde değiştirdiği” sonucuna varıldı.

 

Boz kurttan türeyen köpeklerin evcilleşmesi 50 bin yıl önce başladı, 15 bin yıl öncesine kadar sürdü. Bugün kurt geni taşıyan köpeklerin çoğunun “İris tabakası” açık, sarıya çalan bir renkte, gözbebekleri ise daha koyu.

 

Buna karşılık, araştırma kapsamına alınan 30 kadar köpek türünün iris tabakaları geniş  kırmızıya çalan koyu renkte ve gözbebekleri daha zor seçilebiliyor.

 

Bu farkın insanların ve köpeklerin birbirlerine bakışlarında, karşılıklı göz hareketlerinde çok büyük bir önem taşıdığı belirtiliyor. Köpek bakışlarıyla sahibinin dikkatini çekmeye çalışıyor. Tıpkı anne ve çocuğunun birbirlerine bakışları gibi.



Etiketler: