Koronavirüs Çin'de Neden Yeniden Hortladı? Ä°ÅŸte Sebepleri!

Koronavirüs Çin'de neden yeniden hortladı? Son dönemde yükselen vaka sayılarının nedeni nedir? Sosyal medyada ve internette koronavirüs halen gündemde kalmaya devam ederken, son dönemde Çin'de yaÅŸanan vaka artışlarının nedenleri sosyal medyada merak edildi. Peki Koronavirüs Çin'de neden yeniden hortladı? Cevaplar haberimizde..

 

Koronavirüs Çin'de neden yeniden hortladı? Son dönemde yükselen vaka sayılarının nedeni nedir? Sosyal medyada ve internette koronavirüs halen gündemde kalmaya devam ederken, son dönemde Çin'de yaÅŸanan vaka artışlarının nedenleri sosyal medyada merak edildi. Peki Koronavirüs Çin'de neden yeniden hortladı? Cevaplar haberimizde..

 

Hürriyet’te yer alan habere göre; Koronavirüs salgınının ilk çıktığı yer olan Çin yine sıkı tedbirler, artan vakalar ve halk isyanlarıyla gündemde. Peki Çin yeni bir durumla mı karşı karşıya? Covid-19’un dünyada görüldüÄŸü ilk yer olan Çin’de, aradan geçen 3 yıla raÄŸmen virüs yeniden hortladı. ‘Sıfır vaka’ politikasının uygulandığı ülkede, günlük vaka sayısı, salgının ilk tespit edildiÄŸi Aralık 2019’dan bu yana rekor kırdı. Dün son 24 saatte 35 bin 183 yeni vaka tespit edilirken, günlük vaka sayısı art arda üçüncü gün rekor seviyeye çıktı. Ülkede koronavirüse baÄŸlı olarak 6 ay sonra ilk ölüm de gerçekleÅŸti.

 

VÄ°RÜS HIZLA ARTIYOR

 

Elbette Çin’in nüfusu düÅŸünüldüÄŸünde son rakamlar düÅŸük ancak artış hızı kaydadeÄŸer. BaÅŸkent Pekin de dahil ülkenin önde gelen ÅŸehirlerindeki yeni vakalar yetkilileri endiÅŸelendiriyor. Çin’in güneydeki ticaret merkezlerinden 19 milyon nüfuslu Guangdong ise ülkede en çok yeni vakanın tespit edildiÄŸi yer.

 

‘SIFIR VAKA’DA ISRAR

 

Birçok ülke koronavirüs önlemlerini gevÅŸetmiÅŸken, Çin hâlâ virüsün seyri ve takibi konusunda ısrarcı. Bu baÄŸlamda ‘sıfır vaka’ politikası uyguluyor. Hükümet bu uygulamanın birçok kiÅŸinin, özellikle de yaÅŸlıların hayatını kurtardığına inanıyor. Nitekim yetkililer haksız da sayılmaz. Salgının başından beri, Çin’de Covid-19 nedeniyle 5200 kiÅŸi hayatını kaybetti. 1.4 milyar nüfuslu ülkede, bu sayı her 1 milyonda 3 kiÅŸiye karşılık geliyor. ABD’de bu oran 1 milyon kiÅŸide 3 bin iken, BirleÅŸik Krallık’ta ise 2 bin 400.

 

SÄ°NCAN’DA YANGIN ÇIKTI

 

Ülkedeki ‘sıfır vaka’ politikası milyonlarca kiÅŸinin hayatını kurtarsa da bu göründüÄŸü kadar sevimli bir uygulama deÄŸil. Hayatı neredeyse durma noktasına getiren kısıtlama tedbirleri nedeniyle, halk artık isyan ediyor. Tedbirlerin sıkılaÅŸtırıldığı bölgelerde, okul ve iÅŸ yerleri kapalı.

Hafta başında, Zhengzhou kentindeki Foxconn ÅŸirketinin iPhone fabrikasında bir aydır kapalı devre çalışan iÅŸçiler, sıkı tedbirleri protesto edip polisle çatıştı. Son olarak, Sincan-Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de ise karantinadaki bir apartmanda yangın çıktı ve 10 kiÅŸi öldü. Bu feci olaya sıkı tedbirlerin neden olduÄŸu, salgın nedeniyle evlerinde kalan kiÅŸilerin sokaÄŸa park ettikleri otomobilleri nedeniyle itfaiyenin yangına zamanında müdahale edemediÄŸi belirtiliyor. Birçok yerde tedbirlere karşı isyan da var.

 

VAKALAR NÄ°YE ARTIYOR

 

‘Sıfır vaka’ politikası ve halkı çileden çıkaran önlemlere karşılık, Çin’de neden hâlâ rekor vaka görüldüÄŸü tartışma konusu. Bunun birkaç sebebi ise ÅŸu ÅŸekilde:

 

1-YAYGIN TEST: Ülkede yoÄŸun ve yaygın olarak yapılmaya devam eden kitlesel testler nedeniyle, semptomlu-semptomsuz her vaka kayıt altına alınıyor.

2-YETERSÄ°Z AÅžILAMA: Çin’de özellikle risk grubundaki kiÅŸilerin aşılanma oranı oldukça düÅŸük. Ülkede 80 yaÅŸ ve üstü kiÅŸilerin yalnızca yarısı aşı oldu. Aşılananların ise sadece yüzde 20’si hatırlatma dozu aldı. 60-69 yaÅŸ grubunun ise yüzde 60’dan azı tam aşılı.

 

3-AÅžILAR ETKÄ°SÄ°Z: Çin’de yaygın kullanılan Sinovac ve Sinopharm aşılarının, dünyada baskın tür olan Omikron varyantına karşı etkinliklerinin düÅŸük olduÄŸu biliniyor. ABD ve diÄŸer Batılı devletler, etkinliÄŸi yüksek mRNA bazlı aşıları Çin’e sunmuÅŸ olsalar da, bu aşılar Çin’de yaygın olarak kullanılmıyor.

 

4- ‘BAÅžARISIZLIÄžI ÖRTÜYOR’: Bir iddiaya göre Çin, dünya ekonomisinde yaÅŸanan durgunluk, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve enerji krizi gibi nedenlerle aldığı sipariÅŸleri yerine getiremediÄŸi için, Koronavirüs tedbirlerini bahane gösteriyor.

 

DSÖ: BU TEDBÄ°RLER ARTIK Ä°ÅžE YARAMAZ

 

Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) bile karantina tedbirlerinin, diÄŸer türlere çok daha bulaşıcı olan ‘Omikron’ varyantı karşısında etkisiz olduÄŸunu duyurdu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom “Virüs mutasyona uÄŸruyor. Bizim de buna karşılık tedbirleri deÄŸiÅŸtirmemiz çok önemli” açıklamasında bulundu.