Kulak Nasıl Delinir? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kadınların en önem verdiği şeylerden biri de küpedir. Güzelliğe önem veren kadınlar kulak deliyor. Genellikle herkesin ilgilendiği kulak delimi sık sık konuşulan bir konu. Kendilerini daha güzel ve ilgi çekici görmek isteyen kadınların tercih ettiği bu işlem nedir? Nasıl kulak delimi yapılır? İşte cevabı haberimizde...

 

Kadınların güzellik ve şıklık konusunda en çok üzerinde durduğu konulardan biri de hiç şüphesiz takıları ve süslenmeleridir. Takı denildiğinde ise küpeler her kadın için ve hatta birçok erkek için büyük önem taşımaktadır. Küpeler kulak yapısına sıkıştırılarak ya da kulakta açılan deliklere yerleştirilerek olmak üzere iki farklı yöntemle aksesuar olarak kullanılır. Ancak pek çok kişi küpe takmak için kulaklarını deldirmenin daha etkili ve kullanışlı olduğunu kabul ederek kulak memesine ya da kulak kıkırdak yapısına delikler açtırıyorlar. Kulak delme ya da kulak deldirme, küpe kullanmak amacıyla kulak memesinin delinmesi olarak tanımlanır. Halk arasında kulak memesi olarak tanımlanan doku çok yumuşaktır ve kolayca delinebilir. 

 

Kulak nasıl delinir?

 

Küpeyi nereye takmak istediğini önceden planlamak önemlidir. Planlamadan kulak delindiğinde küpen eğri, çok yüksek veya çok alçakta olabilir. Her iki kulağını da deliyorsan aynaya bak ve kulaklarında yaptığın izlerin aynı hizada olduğundan emin ol. Eğer başka kulak deliklerin varsa ve ikinci veya üçüncü kulak deliğini açıyorsan delikler arasında yeterince boşluk bırakmak küpelerin üst üste binmemesi açısından önemlidir. Steril bir delme iğnesi al. Delme iğneleri içi boş bir merkeze sahiptir, böylece iğneyle bir delik açtığında küpeni kulağından kolayca geçirebilirsin. 

 

Küpe takmak için kulaklarını deldirenlerin bazı konularda dikkatli ve hassas olmalarında her zaman fayda vardır, bu konular şunlardır;

-Kulakların delinmesinde enfeksiyona karşı önlem alınması gerekir.

-Kulaklar delinirken kullanılan malzemeler ve takılan küpeler alerjik hastalıklara neden olabilir.

-Kulaklar delinirken hijyen son derece önemlidir ve dikkat edilmelidir.

-Kulak memesinde kanama meydana gelirse tedavi edilmelidir.

-Yanlış delme ile kulak memesinde gevşeme ve şekil bozukluğu yaşanabilir.

-Kulak delme işi, kesinlikle işinin ehli ve hijyen kurallarına dikkat eden kişiler tarafından yapılmalıdır. Günümüzde klinik ortamlarda ve hastanelerde çok daha sağlıklıdır. Öyle ki özellikle ev ortamında veya çeşitli aksesuar mağazalarında kullanılan kulak delme işlemi bazı risk faktörlerini de bünyesinde barındırmaktadır.

 

Kulak deldirme ne kadar sürede iyileşir?

 

Küpe takmak amacıyla delinen kulaklarda herhangi bir komplikasyon meydana gelmemişse genel olarak iyileşme süreci 6 ile 8 hafta arasında değişmektedir. Kulak delme esnasında kullanılan araçların hijyen olması, temiz ve sadece o kişi için kullanılması, açılan yaranın enfeksiyon almasına engel olacaktır. Ancak bu durumlara dikkat edilmez ve gelişigüzel malzemelerle kulak delinmesi ve aynı malzemeyi birden fazla kişiye kullanılması kesinlikle alerjik ve enfeksiyon sorunlarına neden olur. Kulakların delinen bölgelerinin günde en az 2 ya da 3 defa ellerini iyice temizledikten sonra delik içinde küpe döndürülmeli ve kulaklar temizlenmelidir. Bu işlemler yapılırken son derece nazik ve dikkatli olmak, yaraya zarar vermemek ve yaranın kapanmasına da engel olmak gerekiyor. 

 

Kulak deldirme çok acır mı?

 

Küpe takmak için kulak deldirme işleminin acıtıp acıtmayacağı da herkes tarafından merak edilir aslında acı hissi kulağın doğru şekilde ve doğru yerden deldirilmesiyle yakından ilgilidir. Kulakta yumuşak olan kulak memesi bölümü ve kıkırdak yapıdan oluşan sert bölümler vardır. Genellikle kadınlar kulaklarını en alt kısım olan ve yumuşak dokusu bulunan kulak memesinden deldirirler ve bu bölge daha az acı hissi uyandırır ve acısı çabuk geçer. Kulaklarını kıkırdak alanlarından deldiren maalesef biraz daha fazla acı duysalar da bu dayanılmayacak kadar büyük bir acı değildir ve bazı yöntemlerle bu acı daha da azaltılabilir. Aslında delme esnasında kulakta acı meydana gelmez. Kulakta açılan delik gün içinde kişinin yaşam şekline ve alışkanlıklarına göre zaman zaman acı meydana getirecektir. Kulağın enfeksiyon kapması, alerji olması, kulağa başka bir cismin çarpması, kulağın bükülmesi, giyinip soyunurken elbisenin kulağa takılması gibi durumlar acı hissi uyandıracaktır. Delinen kulakta acı durulmaması için iyileşme süreci içinde daha dikkatli olmak ve sık sık kulağı temizlemek ve soğuk su ile yıkamak etkili olacaktır.

 

Kulak deldirme yaşı kaç olmalı?

 

Kulak deldirmenin usul olarak belirli bir yaş aralığı olmamakla birlikte henüz bebek olan kişinin kulak deldirmenin mantığını kavraması mümkün olmayacağından hem acı duyacak hem de büyüklerine karşı güvensizliği ve korkusu ortaya çıkacaktır. Buna göre bebek yaşlarda kulak deldirmek doğru bir davranış değildir zira bebeğin delinen kulağını koruması da mümkün değildir ve sık sık acı duyarak ağlayacaktır. Kulak delme için en ideal yaş kişinin kulak deldirmenin mantığını anlaması ve küpe takmak isteyecek kadar büyümüş olmasıdır. Dolayısı ile en az dört yaşını doldurması kulak delme için daha doğrudur.

 


Etiketler: