Libya 55 Yıl Sonra Krallığa Mı Dönüyor?

Muammer Kaddafi’nin 1969’da devirdiği Kral İdris’in torunu Emir Muhammed Reda Senusi, Libyalı siyasetçilerin bir bölümü tarafından göreve çağırıldı. Sürgündeki Veliaht Prens de kendini islahlı milislerin terör estirdiği ülkeyi barışa kavuşturabilecek kişi ya da otorite olarak görüyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Libya Veliaht Prensi Muhammed Reda Senusi ülkesinin geleceğinde önemli bir rol oynamak için ortamı yavaş yavaş hazırlıyor: Aylardan beri Libya’nın çeşitli aşiret reisleriyle ve ülke siyasetinin kilit isimleriyle bir araya geliyor. Bu buluşmalarını “X” (Eski Twitter) sosyal medya platformundan açık açık yayınlıyor.

 

Çocukluğundan bu yana Londra’da sürgünde yaşayan Kaddafi’nin devirdiği Kral İdris’in (1951-1969 yılları arasında hüküm sürdü) torunu, “Ülkeyi savaşlardan, çatışmalardan ve parçalanmaktan kurtaracak ulusal diyalog için öncülük etmeye hazır olduğunu duyuruyor. “X” hesabından yaptığı açıklamalarda, “Ortak hedefimiz ülkemizi kurtarmak, hukuka ve kurumlara dayanan bir devlet inşa etmek” diyor.

 

Monarşi yıkılmasının üstünden 55 yıl geçmesine rağmen siyasetçilerinin bir bölümünün Veliaht Prens’in işbaşına gelmesinin istemeleri, ülkenin bölünmüşlüğüne son verme arzusundan kaynaklanıyor. Çünkü Libya’da yıllardır iki ayrı yönetim var: Batı Trablus’taki yönetim (BM tarafından tanınıyor) ve ülkenin doğusunda Bingazi merkezli Mareşal Haftar yönetimi.



Etiketler: