Marmara Denizi’nde Yüzen Kent Kurulabilir Mi?

Youtube’da yayınladığı teknoloji, sanat ve tasarım hikayeleri ile geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Barış Özcan, kanalında yayınladığı yeni videosunda bu kez Oceanix City isimli konsept tasarım hakkında bilgilendirme yaptı.

 

2050 yılına kadar aralarında İstanbul’un da yer aldığı dünyanın 10 büyük kentinden 9’u yükselen sulardan öyle ya da böyle olumsuz olarak etkilenecek. İşte geçtiğimiz hafta, 3 Nisan Çarşamba günü Birleşmiş Milletler’de bir toplantı yapıldı. Ortadaki ekranlardan gösterilen şey bir kent tasarımı. Oceanix City adlı bu konsept tasarımı sunanların amacı denizlerin üstünde yüzen kentler kurmak.

 

Kendi kendine yetebilen kentler. Ve bu kentlerin içinde enerjisini, suyunu, yiyeceğini üretebilen, çöpünü doğaya zarar vermeden dönüştürebilen insan toplulukları oluşturmak. Böyle bir sistem nasıl tasarlanabilir? Doğayla kavga etmeden... Denizlerle barışarak...

 

Dünyanın üçte ikisinden fazlası sularla kaplı. Oceanix City’nin tasarımcılarına göre gelecekte kentlerimizi tehdit edecek olan bu sularda boğulmak yerine ona uyum sağlamaya çalışmalıyız. İnsanlık denizlerin üstünde onun altındaki hayatla uyum içinde yaşayabilir.

 

Daha önce de çeşitli videolarla küresel iklim değişikliklerinin sonuçlarını anlatan Barış Özcan bu kez deniz seviyesinin yükselmesi sonrası olası kent değişimlerini irdeledi. Videonun detaylarını aşağıdaki link üzerinden takip edebilirsiniz.