Masajın Faydaları Nelerdir? Hangi Pozisyonlar Dikkate Alınır?

Kadınların en önem verdiği şeylerden biri de vücuttur. Güzelliğe önem veren kadınlarda masaj yaptırıyor. Genellikle herkesin ilgilendiği masaj sık sık konuşulan bir konu. Kendilerini daha güzel ve ilgi çekici görmek isteyen kadınların tercih ettiği bu işlem nedir? Faydaları nelerdir? İşte cevabı haberimizde...

 

Masaj ağrıyı dindirmek, belirli bir bölgedeki şişliği azaltmak, kasları gevşetmek, yaralanma sonucunda ortaya çıkan gerilme ve burkulmalarda iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla uygulanır. Genel inanışın aksine, kas gücünün azalmasına engel olmaz ya da yağ birikimlerinin ortadan kalkmasını sağlamaz. Uygulaması fizyolojik esaslara dayanır, örneğin bir alana yapılan masaj, alttaki iç organlardan gelen ağrıyı azaltır ya da ortadan kaldırır. Masajın deri damarlarında neden olduğu değişiklikler alttaki dolaşımın durumunu da değiştirir.

 

Masajın faydaları nelerdir?

 

Birikmiş sıvıların emilimini kolaylaştırmak için de masajdan yararlanılabilir. Kaslara yapılan masaj bir çalışmadan önce uygulanırsa, daha fazla kan hücumunu sağlayarak ve kasları hafifçe ısıtarak onları ekinliğe hazırlar ve kolaylaştırır. Tedavi amacıyla uygulanan masajda üç tür el hareketi vardır: Kasları gevşeten, küçük yüzeysel damarlardaki dolaşımı ve kalbe giden kan miktarını artıran hafif ya da sert darbeler; örselenmiş doku, kas ve lifleri gererek hareket etmeyi kolaylaştıran yoğurma, sıkıştırma, sürtünme ve bastırma hareketleri; dolaşımı düzeltmek amacıyla ellerin kenarıyla deriye art arda vurulan darbeler.

 

Masajın genel amacı nedir?

 

Kan dolaşımını hızlandırmak. Klemlerin hareketini arttırmak. Kaslara ve dokulara daha çok oksijen iletmek. Doğal yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve derinin elastikiyetini koruyarak kırışıklıkların oluşumunu geciktirmek.

 

Masajda ne yapılır?

 

Masajda ellerle, parmaklarla, dirseklerle ya da bir alet yardımıyla masaj yapılan kişinin derisine belli bir ritimle temasta bulunulur. Masaj yapılan bölgeye göre dokunuşların hızı ve sertlik derecesi farklılık gösterebilir. Masaj yapan kişinin insan vücudunu ve anatomiyi tanıması bu sebeple oldukça önemlidir.

 

Masaj kimlere uygulanmaz?

 

Düşük veya yüksek tansiyon problemi olan, damar rahatsızlıklarından şikayetçi olan kişilerde masaj uygulanmaz. Masaj grip, soğuk algınlığı gibi akut hastalıklar sırasında uygulanmaz. Düşük veya yüksek tansiyon problemi olan, damar rahatsızlıklarından şikayetçi olan kişilerde masaj uygulanmaz.

 

Masajda hangi pozisyonlar dikkate alınır?

 

Masajda kullanılan temel pozisyonlar sırtüstü, yüzükoyun ve yan yatış pozisyonları ve oturma pozisyonudur. Örneğin gebeler, ilk trimesterden (gebeliğin ilk üç aylık dönemi) sonra yüzükoyun yatamazlar, masaj için en ideal pozisyon yan yatış pozisyonudur. Verilen basınç yavaş yavaş artırılmalı ve azaltılmalıdır.

 

Hangi bölgelere masaj yapılır?

 

Bölgesel masaj ağrılı bölgeye yoğunlaşarak ya da vücutta özel olarak istenilen bir bölgeye yapılan masajdır. Baş, boyun, ense, kollar, omuz-sırt, sırt- bel ve bacaklar bölgesel masajın uygulandığı kısımlardır.Bölgesel masaj tedavi edici ve iyileştirici özelliğe sahip bir masaj türüdür.

 

 


Etiketler: