Meksika'da Uyuşturucu Kartelleri Limon Kaçakçılığına Başladı!

Meksika’nın en önde gelen uyuşturucu kartellerinden “Yeni Kuşak Jalisco” faaliyet alanını yeni bir “Mal” ile genişletti: Limon.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Kartel bu amaçla “Fuerzas Especiales Limon” (Limon Özel Güçleri) adını verdiği timler oluşturdu. Hatta logo bile hazırlattı: Bir kuru kafa ile bir limon ve arka planda iki silah.

 

Meksika dünyanın en büyük limon ihracatçısı. Yılda 900 bin tonluk ihracatının yüzde 90’ı ABD pazarına gönderiliyor.

 

Limon ihracatının çok kazançlı olduğunu farkeden çete piyasaya el koydu: Fiyatların düşmemesi için üreticilere kota dayattı, kazançlarında pay istemeye başladı. Kartelin dayatmalarına uymayanlar ölümle tehdit ediliyor.

 

Bazı üreticiler, üç ay önce kendilerine dayatılan haracı ödememek için açlık grevisyaptılar ama pek sonuç vermedi. Sonuçta gelir kaybını telafi etmek için fiyatları artırdılar: 30 Pezo olan yeşil limonun kilosunu geçen ay 45 Pezo’ya çıkardılar.

 

“Los Caballeros Templarios” (Tapınak Şövalyeleri) adlı kartel de avokado üretimine ve ihracatına el attı. Meksika’nın ABD’ye yıllık avokado ihracatı bir milyon ton. Değeri de 2.4 milyar dolar.

 

Üreticiler kartel ile mücadele için Hipolito Mora adındaki bir çiftçinin öncülüğünde savunma timleri kurdular. Ama Hipolito Mora, buyıl Haziran ayında kartel üyelerinin kurşunlarıyla can verdi, ardından da cesedi yakıldı. Çeteye karşı mücadelede şimdi bayrağı kardeşi devraldı.



Etiketler: