Michael Faraday Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Elektromanyetizma ve elektrokimyaya katkılarıyla tanınan İngiliz kimyager ve fizikçi Michael Faraday Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

 

Elektromanyetizma ve elektrokimyaya katkılarıyla tanınan İngiliz kimyager ve fizikçi Michael Faraday Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

Michael Faraday Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

Michael Faraday Kimdir? Michael Faraday 22 Eylül 1791 yılında doğmuştur. Alesinin durumu iyi değildi. Faraday ekonomik nedenlerle uzun süre bir eğitim alamadı sadece en temel okul eğitimi alabildi. On dört yaşında bir ciltçiye çırak olarak girdi. Mart 1813'e kadar devam ettiği bu işte ciltlenmek üzere getirilen kitapları okuyarak bilgisini genişletmeye başladı. Gençliğinde birçok kitap okumuştur. Okuduğu kitaplar arasında Bilhassa fizik kitaplarını büyük bir heves ve arzuyla okuyordu. Yedi yıllık süren çıraklığında Faraday, Isaac Watts'ın The Improvement of the Mind kitabıda dahil olmak üzere birçok kitabı okumuş hatta burda yer alan ilke ve öğeleri kendi kendine öğrenmiştir. Ayrıca bilime, özellikle de elektirik alanına büyük bir ilgi duymuştur. Faraday, Jane Marcet'in Conversations on Chemistry kitabından ve Encyclopedia Britannica'nın üçüncü baskısındaki elektrik maddesinden etkilenmiştir. Eski şişeler ve hurda parçalarından yaptığı basit bir elektrostatik üreteçten yararlanarak deneyler yapmaya başladı. Gene kendi yaptığı zayıf bir Volta pilini kullanarak elektrokimya deneyleri gerçekleştirmiştir. 1812 yılında Faraday, o zamanlarda ünlü bir kimyager olan Humphry Davy ve City philosophical Society'nin kurucusu olan John Tatum'un konferansına katılmıştır.

Faraday daha sonra Davy'ye bu dersler sırasında aldığı notlardan yola çıkarak 300 sayfalık bir kitap göndermiştir. Davy'ın da anınada, nazik ve olumlu bir şekilde cevaplamıştır. 1813 yılında Davy, nitrojen triklorür ile yapılan bir kazadan dolayı görme yeteğine zarar vermesi sonucunda, Faraday'ı asistan olarak kullanmaya karar vermiştir. Faraday asistan olmasından çok geçmeden Davy, ona nitrojen triklorür numulelerinin hazırlanmasını emanet ettmiş fakat bu iki hassas maddelerin patlamasıyla ikisinde yaralanmıştır. 1832 yılında Oxford Üniversitesi tarafından Medeni Hukuk Doktoru derecesi verilmiştir. 1832 yılında Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'nde Yabancı Onursal Üye seçilmiş, 1833 yılında Kraliyet Enstitüsü'nde kimya profesörü olmuş, 1838'de İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nin yabancı üyesi seçildi ve 1844'te Fransız Bilimler Akademisi'ne seçilen sekiz yabancı üyeden biri olmuş daha sonrada, Hollanda Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi olan ve daha sonra yabancı üye olan Hollanda Kraliyet Enstitüsü'ne ortak üye olarak seçilmiştir. İngiliz  Hükümeti  tarafından Kırım Savaşı'nda '1853-1856' kullanılmak üzere kimyasal silahların üretimi konusunda yardım istenmiş ama Faraday, etik nedenlerden dolayı reddetmiştir. 

Sekiz yıl boyunca aralıksız süren deneysel ve kuramsal çalışmaların sonunda 1839'da sağlık sıkıntıları yaşıyan Faraday, bunun üzerine altı yıl boyunca sürecek bir dinlenme sürecine girmiştir. Araştırmalarına ancak 1845'te yeniden başlayabilmiştir. 1855'ten sonra Faraday'ın zihinsel gücü azalmaya başladı. Kraliçe Victoria bilime büyük katkılarını göz önüne alarak Faraday'a Hampton Court'ta bir ev bağışlamıştır

25 Ağustos 1867 yılında hayata veda etmiştir.