Migreni Olanlar Dikkat! Bunlardan Uzak Durun!

Bilim henüz migrenin nedenini bulamadı ama bazı davranışların ve besinlerin bu rahatsızlığı tetiklediÄŸini farketti. Özellikle iyi belirlenmemiÅŸ beslenme alışkanlığı bu korkunç baÅŸ aÄŸrısının sıklığında ve yoÄŸunluÄŸunda ciddi rol oynuyor. Migreni olanlar bilir, baÅŸ aÄŸrısına diÄŸer sıkıntılar da eÅŸlik ediyor: Bulantı, vertigo gibi.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Uzmanlar 5 yeme-içme türünün migren aÄŸrısına kapı araladığını belirledi. Bunların başında aklollü içecekler geliyor. Ölçü biraz kaçırılırsa kafada migrenin sinyalleri baÅŸlıyor. Ama bazıları için bir bardak ÅŸarap bile aÄŸrıyı kamçılamaya yetiyor. Tıp henüz bunun da nedenini tespit edemedi.

 

Potansiyel olarak tüm alkollü içkiler migrene neden olabilir. Hastalardan bazıları sadece ÅŸarabın aÄŸrı yaptığını söylüyor, bazıları ise alkol derecesi yüksek olan içkilerin. Ancak ÅŸarabı neden gösterenlerin çokluÄŸu bu içki ile migren arasındaki iliÅŸkinin daha derinlemesine incelenmesine neden oldu. Sonuç:

 

Åžarapta bir kimyasal bileÅŸim olan “Tyramine” (Not: Çürüme gösteren dokularda oluÅŸan bir amin) bulunuyor. O nedenle ÅŸarap tüketiminde ölçü biraz kaçarsa, hem yüksek tansiyon, hem de migren kendini gösteriyor.

 

Migreni tetikleyen ikinci yiyecek çikolata. Özellikle de siyah çikolata.

 

Neden? Çünkü o da çokça “Tyramine” içeriyor. Bununla birlikte çikolata tüketimiyle migren arasında iliÅŸkinin varlığı henüz tam olarak ortaya çıkarılamadı. Ancak Ä°r çok hasta aÄŸrı baÅŸlamadan önce çikolata veya bonbon tükettiklerini anlattılar.

 

Nörologlar ÅŸimdi ilginç bir sorunun cevabını araÅŸtırıyor: Çikolata tüketildiÄŸi için mi migren baÅŸlıyor, yoksa migrenin sinyalleri kendini göstermeye baÅŸladığında mı çikolata yemek ihtiyacı duyuluyor?

 

Migren tartışmalarında kafein de sorgulanıyor. Tavsiye: Fazla kahve tüketmeyin ama kahvesiz de kalmayın. Çünkü migren hastalarının tedavisinde kafein öneriliyor. Ama çok miktarda tüketilirse alkollü içkilerle aynı etkiyi gösteriyor. Vücutta su kaybına yol açıyor, bu da migreni uyandırıyor. Sonuç olarak migrenlilere günde bir fincan kahve öneriliyor ve mümkünse bu bir fincanın hergün aynı saatte içilmesi söyleniyor.

 

Åžaşırtıcı bir besin daha: DinlendirilmiÅŸ veya yaÅŸlandırılmış peynir de migrene neden oluyor. Neden yine aynı: “Tyramine” içermesi. Çünkü peynirin fermantasyonu sürecinde “Tyramine” üredikçe ürüyor. Tavsiye: Özellikle eski veya eskitilmiÅŸ peynirlerden çok fazla tüketmeyin.

 

Ve nihayet, iÅŸlenmiÅŸ et ürünlerinden, yani ÅŸarküterilerden uzak durun. Neden? Cevap: Kan basıncında deÄŸiÅŸikliÄŸe yol açabilecek “Nitrat” ve “Nitrit” içermeleri.

 

Bununla birlikte nörologların ciddi bir uyarısı var: Her migren hastası, hangi etkenlerin aÄŸrıya neden olduÄŸunu kendisi belirlemeli. “Hangi yiyecek ve içeceklerde migren su yüzüne çıkıyor, bunu siz keÅŸfedeceksiniz. Çünkü nedenler hastadan hastaya deÄŸiÅŸiyor.”

 

Ve ekliyorlar: “Yalnız bir ÅŸey kesin. Midenizi boÅŸ bırakmayın. Yani uzun süreli zayıflama rejimlerinden veya oruçlardan kaçının…”



Etiketler: