Mutfaktaki Kesme Tahtası Ahşap Mı Plastik Mi Olmalı?

Kesme tahtası, mutfaktaki en önemli aygıtlardan biri. Eti doğramak, bezeleri ve meyveleri dilimlemek için ona mutlaka ihtiyaç var. Ama bir yandan da mikropların ve mikroorganizmaların yayılmasını önlemek şart.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Peki, o zaman, hangisi daha sağlıklı? Ahşap mı, plastik mi?

 

Aslında en doğrusu veya tercih edilmesi gerekeni, çeşitli sebze, meyve ve etlerin kesilmesi veya dilimlenmesi için farklı kesle tahtası kullanmak olmalı.

 

Örneğin et, balık, sebzeler, meyveler, ekmek için farklı kesme tahtaları kullanmak gibi. Böylece bakterierin bir besin maddesinden diğerine geçmesi önlenebilir. Özellikle çiğ et için ayrı bir kesme tahtası kullanılmalı. Salataya veya meyvelere “Salmonella” geçmemesi için.

 

Bir öneri daha: Sebzeler, meyveler, et, soğan-sarımsak için ayrı renklerde kesme tahtası kullanırsanız, tadların ve kokuların birbirine bulaşmamasını veya karışmamasını daha kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

 

Geldik can alıcı soruya: Kesme tahtası plastik mi olmalı, ahşap mı? Cevabı ortada. Çünkü bazı araştırmalarda plastik kesme tahtası iyi bir tercih olarak ortaya çıkarken, bazılarında dda ahşap kesme tahtası tavsiye edildi.

 

Plastik kesme tahtalarının avantajı bulaşık makinesinde yıkanabilmeleri, böylece tertemiz olmaları. O nedenle, Alman Federal Risk Değerlendirme Komisyonu, plastik kesme tahtalarının daha hijyenik olduğunu açıkladı.

 

Ancak onun da epey sakıncası var: Örneğin, dilimleme ve doğrama işlemleri sırasında bıçağın plastik kesme tahtasında bırakacağı çizikler. İşte mikroplar için en iyi yuva! Ayrıca plastik parçacıkları yiyeceğe, dolayısıyla bünyesine geçebilir.

 

Ahşap kesme tahtalarının temizlenmesi hiç şüphesiz daha zor. Ama kesme tahtanızı bambu, çam, ladin, akça ağaç veya kayın gibi ağaçlardan seçerseniz, onların özellikleri sayesinde bakt erilerin çoğalmasını önleyebilir, hatta mikropları yok edebilirsiniz.

 

Bir hatırlatma: Ahşap kesme tahtası bulaşık makinesinde yıkanamadığı için, kullandıktan hemen sonra musluğun altında temizleyin. Sonra da kendi kendine kurumasını bekleyin. Böylece olası bakterilerin çoğalmasını önlemiş olursunuz.

 

Ahşap ve plastik dışında cam ve mermer gibi farklı kesme tahtası seçenekleri de var. Ancak onlar bıçakları çok çabuk körelttiği için pek tavsiye edilmiyor.

 

Sonuç olarak, kesme tahtasının ahşap veya plastik olması, tercihinize bağlı. Önemli olan çok iyi yıkanması, kurulanması ve yılda bir-iki kez yenileriyle değiştirilmesi.



Etiketler: