Ombrofobi Nedir? Yağmur Korkusu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Batı Avrupa’yı vuran ve bol yağmur getiren Ciaran kasırgası nedeniyle, pek yaygın olmayan bir fobi yeniden gündeme geldi: “Ombrofobi” veya “Yağmur korkusu”.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Genellikle insanlar yağmuru sever ya da en azından bir doğa olayı diye görüp etkilenmez. Ama bazı kişilerde yoğun yağış korku, hatta anksiyete nedeni olabiliyor. Çok nadir görülmekle birlikte yağmur korkusu gerçekten tıp literatürüne girmiş olan bir fobi.

 

Hiçbir mantığa dayanmamakla birlikte, yağmurdan, sağanaktan, özellikle fırtına veya kasırgayla gelen yağmurdan korkma anlamını taşıyor. Fobi ilerledikçe sorun yağmurlu havalarda epe hapsolmaya, yolda yağmura yakalandığında bir yere sığınma kaygısına, hatta panik ataklara kadar varabiliyor.

 

Bu fobiye yakalananlar bir süre sonra gök gürültüsünden bile korkuya kapılabiliyorlar. Psikologlara ve psikiyatristlere göre bu fobi çok büyük olasılıkla geçmişte yağmurlu bir havada yaşanan travmadan (Örneğin, selde mahsur kalmak, yağmurlu bir havada evden çıkmaya zorlanmak gibi) kaynaklanıyor.

 

Bu tuhaf fobinin belirtileri de şöyle sıralanıyor: Soluk alamama duygusu, kaygıyla gelen çarpıntı, baş dönmesi, terleme, ağlama ihtiyacı…

 

Peki, tedavisi var mı? Cevap: Psikiyatrist desteğiyle belki. En azından fobinin etkileri hafifletilebilir. Zir fobi ilerledikçe yağmurlu havalarda başlayan eve kapanma ihtiyacı, giderek yalnızlaşmaya kadar götürebilir. Bu da bir süre sonra depresyon demek!