Omicron Varyantı Akciğerlere Daha Mı Az Zarar Veriyor?

Omicron varyantı akciğerlere daha az mı zarar veriyor? Sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla geniş kitlelerin beğenisini kazanan Dr. Berk Topuz, Instagram sayfasından yaptığı paylaşımda Omicron varyantının yapılan araştırmalarda akciğerlere daha az zarar verdiğini iddia etti. Peki Omicron varyantı akciğerlere daha az mı zarar veriyor? Cevaplar haberimizde..

 

Sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla geniş kitlelerin beğenisini kazanan Dr. Berk Topuz, Instagram sayfasından yaptığı paylaşımda Omicron varyantının yapılan araştırmalarda akciğerlere daha az zarar verdiğini iddia etti. Son dönemde yaptığı açıklamalarla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran Dr. Berk Topuz, Instagram sayfasından yaptığı paylaşımda Omicron varyantının yapılan araştırmalarda akciğerlere daha az zarar verdiğini iddia etti.

 

omicron varyanti akcigerlere daha az zarar veriyor iddiasi olay oldu

 

Virüsün daha hızlı temizlendiği ve hayvanların daha hızlı iyileştiği görüldü!

 

Omicron varyantının akciğerden çok boğazda enfeksiyona neden olduğu, böylece diğer varyantlara kıyasla daha bulaşıcı olmasına karşın daha az ölümcül olabileceğine dair kanıtlar çoğalıyor. 24 Aralık’tan bu yana sonuçları paylaşılan altı araştırma Omicron’un akciğerlere Delta ve önceki varyantlar kadar zarar vermediğini ortaya koydu. Britanya’daki University College London’dan viroloji profesörü Deenan Pillay “Omicron’u diğer varyantlardan farklı kılan bütün mutasyonlar, farklı hücreleri etkileme kabiliyetini değiştirmiş olabilir. Özünde daha çok üst solunum yollarını, boğazdaki hücreleri enfekte edebiliyor gibi görünüyor” dedi. Liverpool Ünüversitesi’nin yayınladığı araştırmada Omicron’un farelerde daha az ağır hastalığa neden olduğu ortaya kondu.

 

Omicron’la enfekte olmuş farelerde virüs yükünün daha az olduğu ve daha hafif şiddette zatürre geliştiği görüldü. Arştırma ekibinden Prof. James Stewart, bunun yapbozun bir parçası olduğunu belirterek şunları söyledi: “Hayvan modelinde Delta’dan ya da Wuhan’dan çıkan orijinal varyanttan daha hafif olduğuna işaret ediyor. Virüsün daha hızlı temizlendiği ve hayvanların daha hızlı iyileştiği görüldü. İlk göstergelere göre bu iyi haber ancak gardımızı düşürmemeliyiz çünkü riskli bireyler için hala ağır sonuçlar olabilir. Omicron nedeniyle ölenler var. Herkesin maskesini çıkarıp parti yapabileceği anlamına gelmiyor.” Belçika’daki Leuven Üniversitesi’nde de benzer sonuçlar elde edildi. Hamsterlarla yapılan çalışmada diğer varyantlara kıyasla Omicron’un akciğerlerde daha düşük viral yüke yol açtığı görüldü. ABD’den araştırmacıların Nature dergisinde yayınlanmak üzere başvurduğu çalışmasında da farelerde daha az kilo kaybı ve ve virüs yükü olduğu soncuna varıldı.