Örümcek Ağında Bir Fil Olabilir Mi?

Avustralya’nın Perth kentindeki Curtin Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, örümceklerin ağlarındaki DNA’ların incelenmesiyle çevrelerinde hangi hayvanların yaşadıklarına ilişkin somut bilgiler elde edilebileceğini ortaya koydu.

 

Araştırma ekibinin başı Josh Newton bunu şöyle açıkladı: “Çevrede yaşayan hayvanların bıraktıkları DNA’lar havada dalgalanıyor, bir kıla, hatta bir toza yapışabiliyor. Sonunda bir örümceğin ağına takılabiliyor. Çevrede bir fil yaşıyorsa, bir örümcek ağında o koca hayvanın DNA’sını bile bulabilirsiniz.”

 

Araştırmacılar bu sonuca ulaşmak için Perth Hayvanat Bahçesi’nden ve 50 kilometre ötedeki Karakamui doğal yaşam alanından 49 örümcek ağı topladılar. Bu ağlardan 2,5 milyon DNA dizinini analiz ettiler.

 

Elbette, insanların DNA’sı da vardı: 1 milyon DNA dizinin biraz üstünde. Onları saf dışı bıraktılar.

 

Peki hayvanların DNA’larının analizlerinden neler çıktı. Cevap: Doğaal yaşam alanından 32 tür kuş ve memeli. Aralarında gri kanguru, kurbağa, kızıl tilki, gri fare, siyah fare.

 

Perth Hayvanat Bahçesi’nden ise bir çok egzotik hayvanın ama onların yanı sıra fil ve zürafa gib iri hayvanların DNA’ları.