Pablo Escobar'ın 200'e Yakın Gergedanı Ne Durumda?

1993’ün son ayında  Medellin’de polis tarafından öldürülen Kolombiya’nın kokain baronu Pablo Escobar’ın devasa çiftliğindeki hayvanat bahçesinde 166 gergedan yaşıyor. Afrika dışında en büyük gergedan nüfusunu oluşturan hayvanlar, bölge halkı için giderek daha tehlikeli hale gelmeye başladılar: Okulların bahçelerini işgal ediyorlar, balıkçılara saldırıyorlar. Halk hayvanların ne zaman nereyi hedef alacağını kestiremiyorlar.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Pablo Escobar, Kolombiya’nın kuzeyindeki dağlık Antioquia bölgesindeki çiftliği 1980’lerin sonunda kurdu. Birkaç tane de gergedan getirtti. Ne var ki, Escobar öldürüldüğünde hayvanların sayısı çığ gibi artmıştı. Kendi kaderlerine terkedilen her biri en az 2 ton ağırlığında olan gergedanlar, nehirlerle, bataklıklarla dolu olan bölgede cirit atmaya başladılar.

 

Bugün sayıları 166’ya ulaşmış durumda. Yapılan araştırmaya göre, çoğalmaları kontrol altına alınmazsa, 2035’te nüfusları bini geçecek. O nedenle sayılarını azaltmanın yolları araştırılıyor. Önerilen çözümler: Bir bölümünün uyutulması, bir diğer bölümünün kısırlaştırılması ve nihayet bir kısmının da başka ülkelere gönderilmesi. Gergedanların yollanacağı ülkelerin başında Filipinler geliyor. Hindistan ve Meksika da birkaç gergedan alabileceğini bildirdi.