Parkinson Hastası Omuriliğine Yerleştirilen İmplant İle Yeniden Yürüdü!

Fransız ve İsviçreli bir araştırma grubunun felçliler için geliştirdiği bir aygıt Parkinson hastası Marc adındaki 62 yaşındaki bir Fransız’ın yeniden yürümesini sağladı. Hem de son derece normal ve hızlı adımlarla.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Bir kaç hafta öncesine kadar Marc’ın hayatı bir kabustu. Ne zaman ayağa kalkıp yürümeye çalışsa düşüyordu. Sarsak hali, atacağı adımların zamanlamasını yapamaması ve son derece kırılgan dengesi nedeniyle en küçük bir engeli bile aşamıyordu.

 

Nedeni? Elbette, Parkinson hastalığı. 1996’da bu hastalığın teşhisi konulduğunda henüz 36 yaşındaydı. Mevcut ilaçların ve tedavilerin hiç biri işe yaramıyordu. İki yıl önce Fransız-İsviçre bilim insanlarından oluşan bir ekibin geliştirdiği bir implantın klinik denemeleri için Marc kobay seçildi.

 

Sonuç inanılmazdı. Marc anlatıyor: “Artık merdivenler bile beni korkutmuyor. Her Pazar göl kıyısına gidip en az 6 kilometre yürüyorum.”

 

Fransız-İsviçreli bilim insanları ekibinin 14 yıllık çabalarının ürünü olan implant, dünyanın her yerinde felçli ve Marc gibi Parkinson hastası yüzbinlerce, milyonlarca insanın çilesine son verecek. Bunun için bir yıl daha beklemek gerekecek. Çünkü sonuçlardan emin olmak için implantın altı hasta üstünde daha denenmesi planlandı.