Portekiz'den Türkiye'ye İklim Değişikliği Davası! İşte Davanın İçeriği!

Portekizli 6 genç iklim değişikliği ve küresel ısınmayla yeterince mücadele etmedikleri iddiasıyla 32 Avrupa ülkesi hakkında Strasbourg’taki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Yaşları 11-24 arasında değişen, 4 genç kız ve 2 delikanlıdan oluşan grubun dava açtığı 32 ülkeden 27’si Avrupa Birliği (AB) üyesi. Sayalım: Fransa, Almanya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya, İtalya, İsveç, Finlandiya, Letonya, Litvanya, Estonya, Danimarka, Polonya, Avusturya, Macaristan, Slovenya, Çekya, Slovakya, Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Malta, İrlanda.

 

Bu listeye AB üyesi olmayan 5 Avrupa ülkesini daha eklediler: Norveç, İngiltere, İsviçre, Rusya ve Türkiye.

 

Evet, Türkiye de listede.

 

Portekiz’de 2017’de 100’ü aşkın kişinin ölümüne yol açan orman yangınlarından sonra, küresel ısınma ve iklim değişikliğinde hükümetlerin sorumluluğunu sorgulamak için Avrupa genelinde hukuki yollara başvurmanın önü açıldı.

 

6 genç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurularının gerekçesini sözcüleri 20 yaşındaki Martim Duarte Agostinho’nun ağzından şöyle açıkladılar:

 

“Yangınlar benim yaşadığım bölgenin çok yakınında çıktı. Benim, kardeşlerimin hayatını tehlikeye attı. Solunum yollarında yaşadığım sıkıntılar yüzünden günlerce okula gidemedim. 6 yıl sonra bugün bile iklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı hükümetlerin eylemsizliğinin etkilerini günlük yaşamımızda hissediyoruz ve geleceğimiz için kaygı duyuyoruz. “

 

6 gence birçok çevre örgütü tam destek verdi. Örneğin, “Global Legal Action Network” adlı STK’nın başkanı Gearoid O’Cuinn desteklerinin gerekçesini şöyle anlattı:

 

“Özel hayatla, aile hayatıyla ilgili haklar söz konusu. Ayrıca bu çocuklar daha çok genç, gelecekleri tehdit altında, o yüzden iklim değişikliğinin etkilerinden çok daha uzun süre etkilenecekler. Girişimlerini o nedenle destekliyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bizden ayrıca iklim değişikliğinin gençlerin akıl sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin sorunlara el atmamızı da istedi.”

 

Gençlerin avukatları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden olumlu bir karar bekliyorlar. Ve bu kararın 32 ülkeyi iklim değişikliği ve küresel ısınmayla mücadele önlemlerini hızlandırmaya zorlamasını umuyorlar.

 

6 gence Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği’nden de tam destek geldi. Komiser Dunja Mijatoviç, “Artık lafı bırakıp harekete geçme zamanı geldi. Çünkü onca karara, sözleşmeye, güzel vaatlere rağmen bugüne kadar hiçbir eylem planı görmedik” dedi.

 

Hükümetler ise, 6 gencin açtıkları davada geleceklerine yönelik kaygılarla ilgili yeterli kanıt sunamadığını savunuyorlar. Ayrıca, gençlerin diğer Portekiz halkından daha fazla tehdit altında olmadıklarını da ekliyorlar.

 

Bakalım dava nasıl gelişecek…