Putin'den İngiltere'yi Can Evinden Vurma Planı! 'Balık Patates Kıtlığı!'

İngiltere’nin iki amblemi var: Kraliyet tacı ve “Fish and chips”.Yani vazgeçilmez yemekleri “Balık ve patates”.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ama bu ikinci amblem yakında sıkıntılı bir döneme girecek. Çünkü Rusya, Batı’nın ekonomik yaptırımlarına misilleme olarak İngiltere ile 1956’da imzalanmış olan balıkçılık anlaşmasını feshetmek üzere.

 

1956 tarihli anlaşma, İngiliz balıkçı gemilerine Rusya’nın Kutup denizlerindeki sularında avlanma izni veriyor. İngiliz basını birkaç gündür “Putin balıkçılığımıza savaş açıyor”, “Putin ‘Fish and chips’i tehdit ediyor” manşetleri atıyor.

 

Rus basını da, örneğin “Izvestia” gazettesi Putin’in İngiltere’nin Kuzey Kutbu’ndaki Barents Denizi sularında avlanmasını yasaklayacağını yazıyor. Haberlerde yasakla ilgili yasa tasarısının hükümetten geçtiği, şimdi Rus parlamentosunun gündeminde olduğu belirtiliyor. Putin’in bu kararı, Ukrayna ile savaşa girilmesinden bu yana İngiltere’nin Rusya’ya karşı uygulamaya koyduğu çok sayıda yaptırıma bir cevap olacak.

 

Barents Denizi’nin İngiliz balıkçı gemilerine kapatılmasıyla birlikte, dünyanın en ünlü balık mönüsü tehlikeye girecek Zira, “Balık-patatesin” aşağı-yukarı tüm malzemesi Rusya sularında geliyor: Morina balığı, tabakta onun altına ufalanmış ekmek içine konulan mezgit balığı…

 

Yani, sadece ekmek ve patates İngiltere’den! İngiltere’nin yayınladığı verilere göre, geçen Barents Denizi’nde 566 bin 784 ton morina balığı avlandı. İngilizler’in tükettiği morina ve mezgit balıklarının yüzde 40’ı Rusya’dan geliyor.