Roma'da 'Aşk Çeşmesi' Olarak Bilinen Trevi Çeşmesi'ne Atılan Dilek Paraları Ne Oluyor?

Roma'da Aşk Çeşmesi olarak bilinen Trevi Çeşmesi'ne atılan dilek paraları ne oluyor? Roma’ya gidip de Trevi Çeşmesi’ni ziyaret etmeden dönen var mıdır? Herhalde hayır. Bir adı da “Aşk Çeşmesi” olan Trevi Çeşmesi, ünlü sanatçı Nicolo Salvi tarafından tasarlandı, 1732 başlayan yapımı 30 yıldan fazla sürdü. Peki Roma'da Aşk Çeşmesi olarak bilinen Trevi Çeşmesi'ne atılan dilek paraları ne oluyor? İşte detaylar..

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Üç yol ağzında bulunduğu ve üç yeraltı suyunun kesiştiği nokta olduğu için, İtalyanca’da “Üç” anlamına gelen “Trevi” sözcüğüyle ifade edilen dünyanın en ünlü çeşmesinin seyrine doyum olmaz. Üretilen hikayeye veya efsaneye göre, çeşmeye omuzunun üstünden para atmak, dileğinin yerine gelmesini sağlıyor. Para derken, metalleri, yani bozuk paraları kastediyoruz.

 

Peki havuza atılan onca metal para ne oluyor? Roma Belediyesi, 2001’den bu yana havuzdan toplanan paraları Katolik hayır kurumu “Caritas Roma”ya veriyor. Kurum da bu bağışla muhtaçlara çorba dağıtımı, sokakta yaşayanlara kalacakları yer sağlama gibi hayır işlerinde kullanıyor.

 

Havuza atılan para önemsenmeyecek gibi değil. Yılda ortalama 1,8 milyon dolar. Bu da “Caritas Roma”nın yıllık bütçesinin aşağı-yukarı yüzde 15’ini oluşturuyor. Atılan paraların çalınmaması için havuz sürekli polis gözetiminde tutuluyor ve belediye görevlilerince haftada bir temizleniyor. Bu temizlik sırasında paralar toplanıp sözkonusu hayır kurumuna gönderiliyor.