Rusya'da Neler Oluyor? Wagner'den Darbe Girişimi! İşte Detaylar!

Rusya'da neler yaşanıyor? Wagner ile Rusya arasında neler yaşanıyor? Rusya paralı asker grubu Wagner dün gece başlattığı ayaklanma ile Moskova'ya yürüme kararı alırken, yaşananlar merak konusu oldu. Peki Rusya'da neler yaşanıyor? Wagner ile Rusya arasında neler yaşanıyor? Cevaplar haberimizde..

 

Rusya'da neler yaşanıyor? Wagner ile Rusya arasında neler yaşanıyor? Rusya paralı asker grubu Wagner dün gece başlattığı ayaklanma ile Moskova'ya yürüme kararı alırken, yaşananlar merak konusu oldu. Peki Rusya'da neler yaşanıyor? Wagner ile Rusya arasında neler yaşanıyor? Cevaplar haberimizde..

 

Habertürk'te yer alan habere göre; Ukrayna Savaşı'nda aktif görev alan Rus paralı asker grubu Wagner'in şefi Yevgeniy Prigojin Rus ordusunu 'Wagner savaşçılarını yok etmekle' suçladı ve "Ülkenin askeri liderliğinin getirdiği kötülük durdurulmalı" dedi. Prigojin'in Rus ordusunu Wagner'e karşı direnç göstermemeye çağırması sonrası Kremlin harekete geçti. Wagner'in birçok merkezine baskın düzenlenirken, Prigojin, silahlı grubunun Ukrayna'dan sınırı geçerek Rusya topraklarına girdiğini iddia etti. Konuya ilişkin halka seslenen Rusya Devlet Başkanı Putin Wagner krizini toplumu bölme girişimi ve halkın sırtından vurulması olarak nitelendirerek "Rusya'yı tekrar bölmeye izin vermeyeceğiz. Halkımızı koruyacağız" dedi ve şu an karşımızda olan herkes haindir" diye ekledi. Wagner'in kurucusu Prigojin ise "Hiçbir Wagner savaşçısı kendisini suçlu görerek devlet başkanı veya FSB'nin talebiyle teslim olmak niyetinde değil. Vatana ihanet hususunda Putin tamamen yanılıyor. Biz vatanseveriz. Savaştık ve savaşıyoruz" ifadelerini kullandı. Rusya'da Kremlin ile Ukrayna Savaşı'nda da görev alan paralı asker grubu Wagner arasında ipler tamamen koptu. Prigojin, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Wagner'in kamplarına saldırı düzenlediğini ileri sürdü. Rusya Savunma Bakanlığı'nın Wagner'i kandırdığını ve ortadan kaldırmak istediğini savunan Prigojin, "Rusya Savunma Bakanlığına taviz vermeye, silahlarımızı teslim etmeye ve ileride ülkemizin ne şekilde korunacağı konusunda çözüm bulmaya hazırdık." dedi. Prigojin, "Bugün bizim kamplarımıza füzelerle saldırı düzenlediler. Çok sayıda askerimiz öldü" iddiasında bulundu.     

 

WAGNER: HERKESİ BİZE KATILMAYA DAVET EDİYORUM

 

 

Wagner'in buna karşılık vereceğini vurgulayan Prigojin, şu şekilde devam etti: "Wagner konseyi karar aldı. Ülkemizin askeri yönetiminin yaptığı kötülüğün durdurulması gerekiyor. Bugün adamlarımızı öldüren ve 10 binlerce Rus askerin ölümüne neden olanlar cezalandırılacak. Herkesi buna karşı koymamaya çağırıyorum. Karşımıza çıkanı tehdit olarak kabul edeceğiz ve anında yok edeceğiz. Yolumuzu kesmeye çalışmayın. Başlattığımızı sonlandırdıktan sonra tekrar cepheye döneceğiz ve ülkemizi korumaya devam edeceğiz. Askerlerimizi öldürenleri yok edeceğiz ve adaleti sağlayacağız. 25 bin insanımız var ve ülkedeki kaosu çözmeye gidiyoruz. 25 bin kişilik taktik ve stratejik gücümüz bekliyor. Herkesi bize katılmaya davet ediyorum. Bu bir askeri darbe değil. Bu adalet harekatıdır. Eylemlerimiz orduya engel değil. Rus askerlerinin birçoğu bizi destekliyor. Bize destek mesajları gönderiyor.”

 

RUSYA SALDIRI İDDİALARINI YALANLADI

 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Wagner'in kamplarına dair sosyal medyada yer alan görüntülerin "sahte" ve "provakasyon" olduğu belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e olayla ilgili bilgi verildiğini ve bu konuda gerekli önlemlerin alındığını bildirdi.

 

FSB DEVREYE GİRDİ

 

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi'nden yapılan açıklamada ise Prigojin'in açıklamalarının gerçek olmadığı kaydedilerek, "FSB silahlı isyan çağrısında bulunulmasına karşı ceza davası açtı. Gayrimeşru eylemlere derhal son verilmesini talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

 

KREMLİN: PUTİN BİLGİLENDİRİLDİ

 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, kolluk kuvvetlerinin devletle güvenlik şirketi Wagner arasında yaşanan krize ilişkin Devlet Başkanı Vladimir Putin'e sürekli rapor verdiğini söyledi. Peskov, basın mensuplarına, "Savunma Bakanlığı, Federal Güvenlik Servisi, İçişleri Bakanlığı ve Ulusal Muhafızlar, daha önce kendilerine verilen talimatların uygulanması kapsamında alınan tedbirler hakkında sürekli olarak devlet başkanına rapor veriyor." açıklamasında bulundu. Peskov, Başsavcı İgor Krasnov'un da Wagner'in "silahlı isyan" teşebbüsüyle ilgili başlatılan ceza davası hakkında Putin'e rapor sunduğunu belirtti.

 

RUSYA'DAN "PRİGOJİN'İ YAKALAYIN" ÇAĞRISI

 

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ardından Rus güvenlik şirketi Wagner üyelerine, şirketin kurucusu Yevgeniy Prigojin'in yakalanması çağrısında bulundu.

 

FSB'den yapılan açıklamada, Prigojin'in açıklamaları ve eylemlerinin "silahlı bir iç çatışmanın başlatılması için çağrı" olduğu bildirdi. Prigojin'in açıklamaları nedeniyle ceza davası açıldığı hatırlatılan açıklamada, "Wagner'i savaşçılarını hata yapmamaya, Prigojin'in suç içerikli emirlerine uymamaya ve yakalamaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı. Rusya Başsavcılığından yapılan açıklamada ise "Prigojin'in Rusya'da silahlı isyan düzenleme yönündeki eylemlerine ilişkin başlatılan soruşturma yasal ve doğrudur. Eylemleri değerlendirilecek" ifadelerine yer verildi.

 

WAGNER RUSYA TOPRAKLARINA GİRDİĞİNİ ÖNE SÜRDÜ

 

Rus Savunma Bakanı Şoygu'ya meydan okuyan Wagnerin kurucusu Prigojin ise sabaha karşı silahlı grubunun Ukrayna'dan sınırı geçerek Rusya topraklarına girdiğini öne sürdü.

 

ABD: BIDEN BİLGİLENDİRİLDİ

 

CNN'nin haberine göre ise Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge, konuya ilişkin açıklama yaptı. Hodge, "Gelişmeleri takip ediyoruz. ABD Başkanı Joe Biden da konuya ilişkin bilgilendirildi." ifadelerini kullandı. Sözcü Hodge, müttefikler ve ortaklarla Rusya'daki gelişmeleri görüşeceklerini bildirdi.

 

PRIGOJİN: BİR HELİKOPTER DÜŞÜRDÜK

 

Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Moskova otoyolunda bir helikopterin Wagner tarafından düşürüldüğünü iddia etti. Prigojin, şu ifadeleri kullandı: "Bir kez daha herkesi uyarıyorum. Kimse bizi ortadan kaldıramaz. Hedefimiz var. Hepimiz ölmeye hazırız. Çünkü biz vatan ile Rus halkı için ölüyoruz. Rus halkını sivilleri vuranlardan kurtarmak lazım. Rostov'da az önce helikopterlerle sivillere ateş açıldı. Pilotlardan biri vurma emrine uymadı.”

 

RUSYA'DAKİ SINIRA YAKIN BÖLGELERDE ÖNLEMLER ARTIRILDI

 

Rus devleti ile güvenlik şirketi Wagner arasındaki kriz nedeniyle Ukrayna sınırına yakın Rus bölgelerinde güvenlik tedbirleri alındığı bildirildi. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, başkentte terörle mücadele kapsamında güvenlik önlemlerinin güçlendirildiğini açıkladı.

 

Rostov Bölge Valisi Vasiliy Golubev de mevcut durum nedeniyle güvenliğin korunması amacıyla gerekli önlemlerin alındığını belirterek, "Vatandaşları kent merkezine çıkmamaya ve evde kalmaya çağırıyorum." ifadesini kullandı. Lipetsk Bölge Valisi İgor Artamanov ise bölgede tedbirlerin arttırıldığını vurgulayarak, "Kritik altyapı tesislerine özel önem verilecek. Ayrıca bölge sakinlerine özellikle Voronej bölgesi, güneye doğru seyahat etmemeyi tavsiye ediyorum." dedi. Voronej yönetiminden yapılan açıklamada, M4 federal otoyolunda askeri araç konvoylarının hareket ettiği, bu nedenle siviller tarafından kullanılmaması gerektiği kaydedildi.

 

AÇIKLAMALAR SONRASI UKRAYNA'YA SALDIRILAR

 

Rus devleti ile güvenlik şirketi Wagner arasındaki krizin baş göstermesinin ardından Rusya, Ukrayna topraklarına yoğun saldırı düzenledi. Kiev Şehri Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, idarenin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus ordusunun dün gece Kiev’e bir hava saldırısı daha düzenlediğini bildirdi. Rusların, Hazar Denizi tarafından X-101/555 füzelerini fırlattığını aktaran Popko, “Kiev çevresindeki hava sahasından 20’den fazla füze tespit edildi ve hava savunmamızın güç ve araçlarıyla imha edildi.” ifadesini kullandı.

 

UKRAYNA'DAN İLK AÇIKLAMA

 

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihaylo Podolyak Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Rusya için her şey yeni başlıyor" dedi. Podolyak açıklamasında  "Bölünme çok açık. Her şey yoluna girmiş gibi davranmak işe yaramayacaktır" dedi. Putin ilk açıklamasında "Biz şu an insanlarımızın güvenliği için mücadelemizi sürdürüyoruz. Bizim 1000 yıllık tarihimiz var ve şu an biz birlik içinde olmalıyız. Diğer her şey kenara bırakılmalı. Dış düşmanlarımız her zayıflığımızı kullanarak birliğimizi yok etmek istiyor" dedi.

 

Putin konuşmasına şöyle devam etti:

 

Biz bugün devletimizi her türlü savunmaya hazırız ve bugün karşımızda olan tam bir hainliktir. Özel karlarını düşünen insanlarla yüz yüzeyiz. Biz şu an askerimizi desteklemek istiyoruz. Biliyorsunuz aslında Wagner güçleri de Rusya'nın birliği için canını veriyordu. Ancak şu an onların arasında hainler var. Bu silahlı ayaklanmayı organize ettiler. Biz tabii bunun cezasını vereceğiz. Bu silahlı organizasyonu organize eden cezasını alacak. Hem kanun önünde hem de halkın önünde cevabını alacaklar. Bizim askeri yönetimimizin güçleri bloke edildi şu an ben sadece askeri temsilci olarak değil Rusya vatandaşı olarak söz veriyorum her şeyi yapacağım yeter ki halkımın güvenliği sağlansın. Bu suçu işleyenlere sesleniyorum: Bu hatadan çekilin. Bu suçu yapmayın. Eminim biz kendi güvenliğimizi, bizim için kutsal olan her şeyi savunabiliriz.

 

MOSKOVA VE 2 BÖLGEDE 'TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONU' REJİMİ

 

Rusya Terörle Mücadele Ulusal Komitesi'nin Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada, terörle mücadele önlemlerinin alındığı bildirildi. Açıklamada, "Olası terör saldırılarını önlemek amacıyla Moskova şehri, Moskova ve Voronej bölgelerinde terörle mücadele operasyonu rejimi ilan edildi" ifadesi kullanıldı. Rostov bölgesinin ardından Voronej bölgesinde de toplu etkinlikler askıya alındı. Voronej Bölge Valisi Aleksandr Gusev, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bölgede yakın zamanda planlanan tüm toplu etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu. Bölgedeki durumun istikrarlı olduğunu belirten Gusev, halka sakin ve soğukkanlı olmaları çağrısında bulundu. Rostov Bölge Valisi Vasiliy Golubev ise sosyal medya paylaşımında trafik kısıtlamaları nedeniyle ana caddelerin bazı noktalarında araçların biriktiğini, kilometrelerce uzunlukta kuyrukların oluştuğunu kaydederek, bölge sakinlerinden bazı ana caddelerde araç kullanmamalarını istedi.

 

PRİGOJİN'DEN PUTİN'E YANIT

 

Wagner'in kurucusu Prigojin'den Putin'e yanıt verdi. Prigojin açıklamasında "Hiçbir Wagner savaşçısı kendisini suçlu görerek devlet başkanı veya FSB'nin talebiyle teslim olmak niyetinde değil. Vatana ihanet hususunda Putin tamamen yanılıyor. Biz vatanseveriz. Savaştık ve savaşıyoruz" ifadelerini kullandı.



Etiketler: