Sarılmak Neden Önemlidir?

Sarılmak İlaç Gibi! (Sarılmanın gücü, İnsan ve Çocuk Psikolojisindeki  Önemi)  

 

Temas ilişkiler kurmanın temel unsurlarından biri olduğundan sarılmanın kuvvetlendirici bağ etkisi vardır. Fiziksel  temas, insan vücudunda  oksitosin  halk arasında bilinen adıyla aşk hormonu salgılatıyor. Yapılan araştırmalar; sarılma anındaki oksitosinin kalp sağlığına iyi geldiğini, stres seviyesini düşürdüğünü hatta bağışıklık sistemini bile güçlendirdiğini ortaya koydu.

 

 

Fiziksel temas esnasında oluşan oksitosin, acı seviyesini  düşürürken  depresyon ve ruhsal sıkıntıların da önüne geçer. Sevdiğimiz bir insana sarıldığımızda mutlu olmamızın nedeni  de budur. Uzmanlar,  ölüm acısını paylaşan kişilerin sarılarak sakinleştirmenin ve hatta yaşanılan üzüntünün daha kolay atlatılabileceğinin mümkün olduğunu söylüyor.

 

Pedagoglar ‘’Sarılmak Mutlu Çocuklar Yaratır!’’ Diyor.

 

 

Pedagoglar,  çocuk yetiştirirken sarılarak sevmenin çocuklar üzerinde önemli bir etkisi olduğunu savunuyor. Temas,  onların yanında olduğunuzu hissettiren ve güvenini arttıracak bir dokunuş olduğundan daha özgüvenli hissederler. Öfke nöbeti geçiren çocuğu ebeveynleri sarılarak çok rahat bir şekilde sakinleştirebilir böylece sarılmanın çocuklar üzerinde de sakinleştirici bir etkisi olduğu görülüyor. Tek gerçeğin sevgi olduğu şu dünyada sevdiklerinize bol bol sarılın!

 

 



Etiketler: