Satranç Nasıl Ortaya Çıktı?

Satranç Nasıl Ortaya Çıktı? Satranç Hakkında Bilinmeyenler, Satranç Hakkında Her Şey! Sizin İçin Araştırdık! İşte Detaylar...

 

 

Satrançın ilk kez Mısır piramitlerindeki bulgura göre 4 bin yıl önce oynandığı düşünülmektedir. Satranç ile ilgili yazılı belgelere ise MS. 4. yüzyıllarda rastlanmıştır. Dönemin Hint Hükümdarı olan II. Chandragupta zamanında yazılan ‘Sanskritçe’ metinlerdir. Satrancın ilk taşları MS. 760 yılına aittir. İlk satranç takımı ise Türkistan’da kurulmuştur. Satranç tahtasının bugünkü siyah beyaz karelerden oluşan hali 1090 yılında yapılmıştır.

 

 

 

Satranç Hakkında İlginç Bilgiler:

 

-Teorik olarak bir satranç oyununda en fazla 5870 hamle oynanabilir.

-Piyonların açılışında yalnızca 2 kare gidebildikleri kuralı 1280 yılında İspanya’da geliştirildi.

-Tarihte İngilizce dilinde basılan ikinci kitap satranç hakkındadır.

-En uzun resmi satranç karşılaşması 269 hamle ile ve I. Nikolic ile Arsovic arasında 1989’da oynanan karşılaşmadır. Karşılaşma beraberlikle sonuçlanmıştır. 

-Şah mat kelimesi satranç tabirine pers deyiminden eklenmiştir. ‘Shah mat’ pers dilinde ‘kral öldü’ demektir.

-Satranç tahtasında atın turlayabileceği teknik olarak 122 milyon hamle vardır. 

-Kaliforniya Long Beach’de ‘Deep Thoughtbeat’ denilen bilgisayar kasım 1988’de bir büyük ustayı yenen ilk bilgisayar oldu.

-1992 yılında Thorton ve M.Walker arasında oynanan maçta taş yenmeden 100 hamle oynanmıştır. 

-Kanadalı oyuncu Macleod’un 1889 yılında New York’ta gerçekleşen bir çoklu turnuvada tam 31 mağlubiyet alarak resmi turnuvalardaki en kötü oyuncu unvanını aldı.

-Alman matematikçi ve satranç oyuncusu Dr. Emanuel Lasker’in 26 yıl 337 gün ile Dünya Stranç Şampiyonluğu unvanını aralıksız en uzun süre taşıyan oyuncudur.



Etiketler: