Say Yayınları'ndan Yeni Kitap! 'Babama Anarşizmi Anlatıyorum'

Son dönemde yayımladığı kitaplarla geniş kitlelerin beğenisini kazanan yayın evi Say Yayınları, Thomas Déri ve Francis Dupuis-Déri tarafından kaleme alınan, çevirisi Gülşah Ünal tarafından yapılan yeni kitabı 'Babama Anarşizmi Anlatıyorum'u yayımladı. 

 

Son dönemde yayımladığı kitaplarla geniş kitlelerin beğenisini kazanan yayın evi Say Yayınları, Thomas Déri ve Francis Dupuis-Déri tarafından kaleme alınan, çevirisi Gülşah Ünal tarafından yapılan yeni kitabı 'Babama Anarşizmi Anlatıyorum'u yayımladı. 

 

'Babama Anarşizmi Anlatıyorum'un konusu nedir? 

 

Anarşizm nedir ve anarşistler ne ister? Meraklı bir hümanist baba ile konuyu araştıran anarşist ve aktivist oğlu hoşça sohbet ederek bize bu soruların yanıtını veriyor.

 

İki adam, sohbetleri sırasında, anarşi ve demokrasi kavramlarının köklerine geri dönüyor. Anarşizmin belli figürlerini ve bu devrimci hareketin farklı akımlarını hatırlatarak, sözlerini günümüz dünyasından örneklerle destekliyorlar. Büyük tahakküm sistemlerine (devlet, din, ataerkillik, kapitalizm ve ırkçılık) yönelik anarşist eleştiriyi analiz ediyorlar ve böylece anarşizmin ne olduğunu öğrenmek isteyenlere canlı ve orijinal bir başlangıç okuması yapma fırsatı sunuyorlar.

 

***

 

Anarşizmi sözlükler şöyle tanımlıyor:

 

“Özel mülkiyeti toplumda baskı kaynağı ve devleti onun bir aracı olarak gören, bunların ortadan kalkmasıyla insanın özgürleşeceğini öne süren siyasal öğreti.”

 

“Devletin ve bireyin üzerindeki tüm toplumsal kısıtlamaların ortadan kaldırılmasını savunan siyasi doktrin.”

 

***

 

Bu kitabı okuyunca anarşistlerin devletin ve hükümetlerin toplumdaki rolüne ilişkin değerlendirmelerinin liberallerinkinden farklı olmadığını görüp şaşıracaksınız. Francis Dupuis-Déri, babasıyla sohbetlerinin bir noktasında bu noktaya işaret ediyor: “Liberal ekonomi düşünürü İngiliz Adam Smith şöyle diyor: ‘Sivil hükümetin amacı mülkiyet güvenliğini sağlamak olduğu sürece aslında zenginleri fakirlere karşı savunmak için kurulmuş demektir.’ Devletin ve polisin, ‘zenginlerin yataklarında rahatça uyumasını sağlamak için,’ var olduğunu da ekliyor. Bu konuda anarşistler liberallerle aynı fikirde: İtalyan anarşist Errico Malatesta’ya göre ‘Jandarma olmasaydı mülkiyet olmazdı’.”

 

***

 

Ünlü anarşist Pyotr Kropotkin Charles Darwin’in, “Bir toplulukta birbirlerine karşı çok anlayışlı olan üye sayısı ne kadar çoksa o topluluğun refah seviyesi ve yavru sayısı o kadar yüksek olur” dediğini hatırlatır. Anarşizmin kurmak istediği düzen de işte böyle bir düzendir, yani mülksüzlük, işbirliği, yardımlaşma, karşılıklı sevgi-saygı sayesinde bir canlı türü olarak insana hayatta kalma konusunda en büyük avantajı sağlayacak bir düzen.

 

***

 

“Biz hayal dünyasında yaşayıp insanları olduklarından daha iyi görmüyoruz, onları oldukları gibi görüyoruz ve bu yüzden otoritenin insanların en iyisini bile kötüleştirdiğini söylüyoruz.”

 

— Pyotr A. Kropotkin, Rus anarşist ve coğrafyacı

 

***

 

“Bilim, esasen anarşist bir girişimdir: teorik anarşizm, kanun ve nizama dayalı doktrinlere kıyasla daha insancıldır ve ilerlemeyi teşvik etmeye daha uygundur.”

 

—Paul Feyerabend, Yönteme Karşı adlı kitabın yazarı, ünlü bilim felsefecisi