Selinay Yalçın Adana Sokak Lezzetlerini Denedi
Her bölgenin kültürü, gelenekleri, görenekleri ve yemekleri elbette ki farklı ve özeldir. Ama söz konusu Adana ve yemekleri olursa o bambaşka özeldir. Çünkü Adana tarihi, doğası ve kültürüyle gezilip görülesi, iklimi gibi mizacıyla da adeta sıcacık bir şehirdir.  Adana mutfak kültürü çağlar boyu önemini korumuş, ulusal kültürün korunmasında ve taşınmasında önemli rol oynamıştır.  24 saati sokakta yaşayan bir şehrin sokak lezzetleri de buna paralel olarak gelişmiştir. Hatta giden bir çok sosyal medya fenomenleri de örneğin Kafalar, Noluyo Ya, Ali Biçim v.s ortak videolarındaki söyledikleri yorum "Adana doyurmadan göndermiyor" şeklinde olmuştur. Meşhur Adana Sokak Lezzetlerini tadan fenomenler zincirine katılan bir diğer ünlü isim Selinay Yalçın olmuştur.
 

Peki  Adana’nın meşhur sokak lezzetleri nelerdir 

 
1. Adana Kebap

 Yağları cızır cızır damlayan ve dürümle ya da yumuşacık pidelerle sarılıp sarmalandığında dünyanın en muhteşem sunumuna dönüşen kebabı Adanalılar yaz kış demeden günün her saati, ama en çok da öğlenleri tüketilir. 

 2. Ciğer

 100 yıllık kahvaltı geleneğinin baş tacı.. Mevzubahis Adana olursu ciğer kahvaltıda da tüketilebilir.

 3. Şırdan

 Şırdan hayvanların 4 bölümden oluşan midesinin dördüncü kısmına deniyor ve bu bölgenin temizlenip içine baharatlarla karıştırılmış pirincin doldurulmasıyla yapılıyor. Sakatatı çok seven Adanalılar şırdanı en çok da gecenin geç saatlerinde yemeyi tercih edilir.

 4. Mumbar

 Adanalıların vazgeçemedikleri en afiyetle yedikleri kendilerine has yemeklerinden mumbar, koyunların kalın bağırsağından yapılır.

 5. Şalgam

 Genellikle turşu suyu olarak bilinse de değildir. Rengini içinde bulunan havuçtan, tadını da turptan alıyor ve mayalanıp kıvamını bulması neredeyse bir ay sürmektedir. Ama iş içmeye gelince 10 saniyeyi almaz..

 6. Bici Bici

 Adana sokak lezzetlerinden en serinletici olanı Bici Bici. Sıcak bir Adana gününde içinizi soğutacak bu tatlı, nişastadan yapılmış muhallebinin üzerine buzun rendelenmesi ve üzerine de pudra şekeri ile özel bir şerbetin dökülmesiyle hazırlanır.

 7. Karakuş ve Halka Tatlısı

 Adana sokaklarında şerbetli tatlı satan küçük tezgahlar ve dükkanlarla bol bol karşılaşıyorsunuz. Kilo almaktan korkmuyor ve tatlı hamur işlerine dayanamıyorsanız bu tezgahlara daha alıcı gözle bakmanızı ve Karakuş tatlısını denemenizi önerilir.

 8. Adana Simidi

 9. Adana Böreği

 10. Muzlu Süt + Yengen Tost

Adana'da muzlu sütün özel bir yeri olduğunu söylemeden geçmeyelim. Krema gibi koyu bir kıvama sahip muzlu sütün içine biraz da bal katılır. Muz bildiğimiz muz, fakat süt keçiden olduğu için fark yaratır.

 11. Sıkma