Şerif Gören Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

1982 yapımı Yol filminin yönetmen olan Şerif Gören Kimdir? Nerelidir? Kaç yaşındadır?

 

1982 yapımı Yol filminin yönetmen olan Şerif Gören Kimdir? Nerelidir? Kaç yaşındadır?

 

Şerif Gören Kimdir? Nerelidir? Kaç yaşındadır?

Şerif Gören Kimdir? Şerif Gören aslen Yunan asıllıdır. 14 Ekim 1944 İskeçe ,Yunanistan 'da doğmuştur. Çocukluğu yılları İskeçe 'de geçmiştir. 1956 yılında o zamanın cumhurbaşkanı Celal Bayrak adına verilen burs ile Türkiye 'ye gelir. İstanbul Erkek Lisesi 'ni bitirdikten sonra. Bir tanıdığı sayesinde Erman film stüdyosuna kurucu olarak iş bulmuştur. sinemaya girişi 1962 yılı bu tesadüf sayesinde başlamıştır. 1966 ylından beri Yılmaz güney ile beraaber çalışmıştır. Yılmaz Güney 'in yönetiği Canlı Hedef adındaki filmde yardımcı yönetmen olarak görev almıştır. Şerif Gören 'in yönetmen olarak ilk yönetiği film 1974 yılında seneryosunu Yılmaz Güney ile beraber yazdığı Endişe filmidir ,bu film sayesinde 12. Antalya Film Festivali 'nde en iyi yönetmen olarak ,yılmaz güney ise en iyi seneryo ödülünü almıştır.

Ve geldik seneryosunu Yılmaz Güneyin yazdığı ,Şerif Gören yönetmenliğini yaptığı film tüm Türkiyenin ve oyuncusundan yapımcısı ,senaristinden yönetmenine kadar herkes için önemli bir film olan 1982 yapımı Yol filmine ,Yol filminin bu kadar önemli olama sebebi ilk defa bir Türk filminin düzenlenen  en büyük film festivallerinden biri olan Cannes film festivalinde en önemli film ödülü olan Altın Palmiye ödülüne layık görülmesidir. Gören Yol filmden sonra bir kaç Çalışama daha yapmıştır. Sinema hayatının son dönemlerinde Tomruk ,Sen Türklerini söyle ,Kurbağlar ,Yılanların Öcü gibi önemli filmler çekmiştir. 1993 yılında ise Amerikalı filminden sonra bir daha film çekmiyeceğini açıklamış ,bunun nedeni olarak bu filmin yeterince ilgi görmemesinden dolayı olduğunu açıklamış ,toplumla sinema dilinin bir biri ile uyuşmadığını belirtmiştir. Bu filmden sonra sinemadan bir süre uzakdursada son dönemlede Serseri Aşıklar, Kırık Ayna ve Ah İstanbul adındaki dizileri yönetmenliğini yapmıştır. Son olrak babsaı için 1955 yılında İşkence adında kısa bir film çekmiş ancak film tamamlanır tamamlanmaz babası vefat etmiş ve bu filmi babasına izletememiştir.   

Bir dönem Antalya Film Festivali jüri başkanlığı yapan Gören ,gitikçe film şirketlerinin egemenliğine girdiği ve özgünlüğünü yitirdiği gerekçesiyle 2007 yılında bu görevinden istifa etmiştir.