Sigara Paketlerinde Olduğu Gibi Et Paketlerine De 'Sağlığa Zararlıdır' Uyarısı Konulmalı Mı?

Paketlerdeki etkili sloganlar ve başta simsiyah akciğerler olmak üzere çeşitli iç bulandırıcı ve ürkütücü görsel mesajlar epey tiryakiyi sigaradan vazgeçiriyor, epey insanı da sigaraya başlamaktan caydırıyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Araştırmalara göre, Avustralya’da başlayan ve tüm dünyaya yayılan, “Dikkat, sigara öldürür”, “Dikkat sigaranızın dumanı çocuğunuzu öldürebilir”, “Dikkat sigaranın dumanında kansere yol açan 70’den fazla madde var” gibi uyarılar ve tüm markaların tüm ürünlerine tek tip ambalajla pazarlama zorunluluğu getirilmesi son derece etkili oldu.

 

Şimdi araştırmacılar, insan sağlığını tehdit eden diğer alışkanlıklara el attılar. Bunların başında et tüketimini azaltmak için, aynı sigara paketlerinde olduğu gibi, uyarıcı etiketler kullanılıp kullanılmayacağı geliyor. Çünkü Avrupa Parlamentosu ve bir çok hükümet et tüketimini azaltmanın yollarını arıyor.

 

Fazla et yemek bazı kanser türlerine kapı açmak gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Ayrıca et endüstrisi küresel ısınmada ve sera gazı salınımında ciddi bir pay sahibi.

 

İngiltere’de Durham Üniversitesi’nin bir araştırması, sigara paketlerindeki gibi uyarıcı etiketlerin veya sloganların et paketlerinde de kullanılmasının tüketimi azaltmakta ciddi bir etki yaratabileceği sonucunu verdi.

 

Araştırmacılar, et içeren yiyeceklere uyarıcı etiketler yapıştırarak bir dizi deney yaptılar. Etiketlerde tıpkı sigara paketlerindeki insanın içini bulandıranlar gibi görseller ve kısa bir uyarı yazısı yer aldı.Yazıda et tüketiminin sadece sağlığa ve iklime olumsuz etki yapmakla kalmadığı, ayrıca pandemi, yani küresel salgın hastalık riskine yol açabileceği hatırlatıldı.

 

1.001 yetişkinden oluşan denek grubuna mönüde 4 seçenek sunuldu: Etli makarna, balıklı makarna, sebzeli makarna ve vejetaryen makarnası. İlk iki seçenekte uyarıcı yazılar vardı, son ikisinde ise yoktu.

 

Sonuç? Etli veya balıklı makarnayı tercih edenler uyarıcı etiketleri okuduktan sonra tercihlerini değiştirdiler; sebzeli veya vejetaryen makarnayı döndüler.

 

Bu araştırmanın sonuçları et tüketimi karşıtlarını bayağı cesaretlendirdi. Yakında hamburger paketlerinde “Dikkat sağlığınıza ve dünyaya zararlıdır” uyarılarını görürseniz, şaşırmayın. Çünkü sigara paketlerindeki uygulama da böyle küçük ve masum bir adımla başladı



Etiketler: