Soğanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda soğanın sağlığa faydaları hakkında detaylı bilgiler verdi. 

 

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda soğanın sağlığa faydaları hakkında detaylı bilgiler verdi. Son dönemde yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda soğanın sağlığa faydaları hakkında detaylı bilgiler verdi.

 

Keserken göz yaşartması ve ağızda bıraktığı koku nedeniyle soğan en favori sebzeniz olmayabilir. Ama bu bitkinin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Soğan binlerce yıldır dünyanın dört bir yanındaki kültürler tarafından yemeklerde kullanılmıştır. Günümüzde de çok rağbet gören soğan, domatesten sonra dünyada en çok yetiştirilen ikinci sebzedir. Lif ve antioksidanlarla dolu soğanda sülfür, demir, potasyum, fosfor, kalsiyum, manganez, B ve C vitamini bulunur. 100 gramlık bir soğan yaklaşık 45 kalori içerir.

 

İsterseniz bu sağlık deposu sebzenin faydalarına hep birlikte göz atalım:

 

1) Kolesterolü düşürür

 

Hong Kong üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre soğan kötü kolesterolü düşürmektedir. Ayrıca günde yarım soğan tüketildiğinde iyi kolesterol %30 oranında artmaktadır. Soğanla aynı familyadan gelen frenk soğanı, yeşil soğan ve sarımsak da kolestrol düşürücü etkiye sahiptir.

 

2) Kalp sağlığına iyi gelir

 

Düzenli soğan tüketmek damar sertliği, yüksek tansiyon ve kalp krizi gibi riskleri azaltır.  Amerikan Beslenme Derneğinin bir araştırmasına göre soğanda bulunan kuersetin maddesi kalp sağlığına iyi gelen anti oksidan ve iltihap giderici özelliklere sahiptir. Doğal antibiyotik özelliğinden dolayı kalp ve damar sağlığını koruyan soğan kanı temizleyerek damar tıkanıklıklarını azaltır. Ayrıca kalp sağlığını tehdit eden maddelerin bünyeden atılmasını sağlar.

 

3) Kansere iyi gelir

 

Soğanın da içinde olduğu, alyum familyasından gelen tüm sebzelerin düzenli tüketildiğinde prostat, mide ve göğüs kanseri oluşumunu azalttığı bulunmuştur. Kanserin yayılmasını önleyen güçlü bir antioksidan olan kuersetin soğanda bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca soğandaki C vitamini bedende kansere neden olan partikülleri azaltır.  Aynı zamanda sülfür yönünden zengin soğanın tümör gelişimini baskıladığı da tespit edilmiştir.

 

4) Şeker seviyesini dengeler

 

Soğanda bulunan maddeler bedendeki insülini arttırarak şeker seviyesini düşürür Böylelikle şeker hastalığının vücuda verebileceği hasarlara karşı koruma sağlar. Uluslararası Klinik Kimya Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre aç karnına soğan yağı kullanan deneklerde kan şekeri ciddi oranda düşmüş ve insülin seviyesi artmıştır.

 

5) Kemik yoğunluğunu arttırır

 

Menopoz döneminde kadınların hastalıklara yakalanma riski artar. Kemik erimesi özellikle bu dönemde ortaya çıkar. Soğan tüketmek kemik erimesi riski taşıyan kadınlarda kemik yoğunluğu kaybını azaltmaktadır. Soğanda bulunan glütamin peptitleri kemikleri güçlendirir. Bunun yanı sıra yüksek sülfür içeriği bağ dokularını kuvvetlendirir.  Bir makalede menopoz sürecini yaşayan veya yeni bitirmiş olan kadınlarda soğan tüketenlerin kemik yoğunluğunun tüketmeyenlere göre daha fazla olduğu anlatılmaktadır. Araştırmacılar ayrıca düzenli soğan tüketmenin kadınlarda kalça kırığı riskini %20 oranında düşürdüğünü saptamıştır.

 

6) Soğuk algınlığına iyi gelir

 

Soğan tüketmek nezle, grip, yüksek ateş ve benzeri hastalıkların yanı sıra astım, bronşit gibi hastalıklara da iyi gelir. Solunum yollarında meydana gelen enfeksiyon sorunlarını ortadan kaldırır. Öksürüğe karşı soğan suyu ile bal karışımını kullanabilirsiniz. Düzenli soğan tüketmek hastalığın ilerleme hızını azaltacak ve daha çabuk iyileşmenizi sağlayacaktır.

 

7) Böcek ısırıklarına karşı kullanılır

 

Soğan suyu böcek ısırmaları sonucu deride meydana gelen kızarıklık ve şişlikleri azaltır. Her ne kadar ısırılan bölgeye sürdüğünüzde biraz yaksa da soğan suyunu tedavi amaçlı olarak uygulayabilirsiniz. Böylece yarada meydana gelebilecek iltihap ve enfeksiyonların oluşmasına engel olur. Mikrop kırıcı özelliği olan soğan ayrıca hücrelerin yenilenmesini ve onarılmasını sağlayacaktır.

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.