Şöminede Yakılan Odun Ateşi Dumanı Akciğer Riskini Arttırıyor!

ABD’de yapılan bir araştırma odun ateşiyle ısınmanın belki ekonomik faydası (Yakıt giderinden tasarruf gibi) olsa da, hem çevre, hem de insan sağlığında olumsuz etkileri olduğunu ortaya koydu. Özellikle kadınlarda. Neden kadınlarda? Çünkü araştırma kadın deneklerden oluşuyordu. (Not: Araştırmanın sadece kadınları kapsaması, ABD’deki bilim çevrelerinde ‘Ayrımcılık’ olarak görülerek ciddi eleştirilere hedef oldu.)

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Her ne kadar akciğer kanserinin bir numaralı nedeni tütün bağımlılığı olsa da, başka faktörler de bu hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayabiliyor.

 

ABD’de ilk kez olarak sadece kadınları kapsayan bir araştırmada odun sobası veya odun kullanılan şömine, hayatlarında hiç sigara içmemiş kadınlarda akciğer kanseri riskini çok ciddi bir biçimde artırdığı belirlendi.

 

“Environment International” dergisinde yayınlanan araştırmada, bilim insanları daha önce akciğer kanseri sorunu olmayan 50 bin 226 Amerikalı kadının verilerini değerlendirdiler. Katılımcılar şömine veya odun sobası kullanma sıklıkları ve evlerindeki sıcaklığın kaynağı konusunda bilgi verdiler. ABD’de odun sobası ve şömine başlıca ısınma aracı olarak kullanılıyor. Yaklaşık 2 milyon Amerikalı aile odunla ısınıyor.

 

Araştırma sonuçlarına göre odun sobası veya şömine kullanılan evlerde kadınların akciğer kanserine yakalanma riskinin, diğer yakıtlarla, örneğin kaloriferle ısınan evlerdeki kadınlara göre yüzde 43 arttığı ortaya çıktı. Daha önemlisi, yılda 30 günden fazla odun sobası veya şömine yakılan evlerde kadınların akciğer kanserine yakalanması riski yüzde 68 artış gösteriyordu.

 

Peki, bu risk artışının sebebi ne? Cevap: İncecik, küçücük parçacıklar.

 

Odun dumanı parçacıklardan, gazdan ve yüzlerce kimyasal maddeden oluşuyor. Bu kimyasallardan bir çoğu tehlikeli ve kanser yapabilir olarak tanımlanıyor.

 

İşte odun ateşiyle veya şömineyle ısıtılan evlerde akciğer kanserine bu maddecikler ortam hazırlıyor.



Etiketler: