Taliban'ın Yönettiği Afganistan'da Sıradışı Bir Turist: Lüksemburglu Jean Marie Backes!

Lüksemburg vatandaşı 67 yaşındaki Jean-Marie Backes’in “İş”i dünyayı dolaşmak. Son olarak, Afganistan’da 19 gün geçirdi. Taliban denetimindeki ülkenin kalbinde yaşadığı sıra dışı macerayı unutamıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

7 Kasım 2023’te Kabil’de bir otobüste meydana gelen patlama 7 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.. DEAŞ’ın Afganistan kolunun üstlendiği bu saldırıda yaralananlardan biri de Jean-Marie Backes’e tahsis edilen şofördü. “Kabil Havalimanı’na inmiştim, şoförümü bekliyordum.” diye anlatıyor.

 

Elbette Afganistan sıradan bir turistik destinasyon değildi. Hatta bucak bucak kaçılması gereken bir yerdi. Ama bugüne kadar 180 kadar ülkeyi ziyaret etmiş ve kalan 15 kadarını da (Güney Pasifik, Ekvator, Kolombiya ve Afrika’da birkaç ülke) mutlaka ziyaret edeceğini söyleyen Lüksemburglu gezgin yapılan uyarıları omuz silkerek geçiştirdi. Ver elini Afganistan. 19 günlük bir gezi planladı. “Yola çıkmadan önce gideceğim ülkeyle ilgili epey bilgi edinirim Hep yalnız seyahat ederim, grup halindeki turistik gezileri sevmem” diyor.

 

7 Kasım’da şoförünün yaralandığı otobüs patlamasından sonra ona hemen bir başka şoför ayarlandı, bir de rehber verildi. Macera başlıyordu. 2021’den beri Afganistan’ı Taliban yönetiyor. “Ellerinde Kalaşnikov ile her yeri, her şeyi kontrol ediyorlar. Pasaportunuzun incelenmesi en az 20 dakika sürüyor” devam ediyor izlenimlerine ve ekliyor:

 

“Bir gün bir Taliban, fotoğraf makinemle dalga geçmek için objektifime doğru silahını doğrulttu. Harika bir fotoğraf ortaya çıktı. Tıpkı Afganistan’ın renkli, vahşi ve nefes kesici güzellikteki doğasının fotoğrafları gibi…”

 

Jean-Marie Backes, 5 milyon nüfuslu Kabil’in kalabalığına karışıp günlerini geçirmeye niyetli değildi. Yaya, motosikletle, otomobille ülkenin en uzak köşelerini bile dolaştı. Bu uzak ve erişilmesi zor bölgelerin çoğu Taliban’ın kontrolünde değildi. Pek güvenli de sayılmazdı. Kaçırılması riski hayli büyüktü. Ama yılmadı.”Bazen rehberim bile çekiniyordu. Gece saat 02’de kalkıp bir yerden başka bir yere gidiyorduk” diyor.

 

Mezarı Şerif, Herat, Kandahar… Her yeri dolaştı. Sonunda Taliban, “Haydi artık, Afganistan’ı terket” diye uyardılar. Son izlenimleri: “Afgan halkı çok nazik, çok konuksever…”

 

Jean-Marie Backes, dünyanın sorunlu bölgelerine yaptığı seyahatlerde elbette epey sıkıntı da yaşadı. Örneğin, 2020 yılında Myanmar’a yaptığı gezide Koronavirüs salgını nedeniyle aylarca otelinde mahsur kaldı.

 

Lüksemburglu gezginin yeni rotası: Önce 3 ay Tanzanya, ardından Türkmenistan.

 

Bakalım oralardan ne gibi anılarla dönecek?