Telefonu Cebe Koymak Kısırlığa Neden Olabilir Mi?

Yapılan son araştırmalara göre, sorunun yanıtı, “Evet”.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Son yıllarda özellikle Avrupa’da yaygınlaşan bir iddia var: “Telefonunu cebine koyma. Seni kısırlaştırabilir.” Fransa’da erkek kısırlığı alanında uzman olan biyolojist-doktor Alexandr Mesner, “Kısırlığı açıklamak için bir dizi parametre var. Cepteki telefon da bunlardan biri”diyerek konunun önemini vurguladı.

 

Gerçekten de, fareler üzerinde yapılan deneyler telefonun kullanma sıklığının ve cepte kullanılmadan kalma süresinin uzunluğunun spermlerin canlılığını etkilediğini ortaya koydu. Bir başka uzman, ürolog-cerrah Charlotte Methorst ise “Telefonu cebe koymak potansiyel olarak kısırlık kaynağı oluşturuyor” uyarısında bulundu.

 

İsviçre’de 18-22 arasında ve askerliklerini yapmakta olan 2 bin 800 genci kapsayan ve 2005 ile 2018 arasındaki döneme yayılan bir araştırma, cep telefonunu günde 20 kezden fazla kullananın haftada bir kez kullanana göre spermlerin yüzde 30’undan fazlasını yitirdiklerini kanıtladı.

 

Peki, cep telefonu ile spermler arasında ne gibi bir bağ bulunabilir? Cevap: Telefonların yaydığı dalgalar, testikül ile kan aralığındaki bariyerin çökmesine neden oluyor. Normal olarak kandaki bazı maddelerin testikül tüplerine geçmesini engelleyen bir organcık var. Bu engel çökünce spermleri imha eden antikorlar ortaya çıkıyor. Bu da hem spermlerin önemli bir bölümünü yok ediyor, hem de hayatta kalanların kalitesini düşürüyor.



Etiketler: