Truman Capote'nin Ünlü Romanı 'Tiffany'de Kahvaltı'nın Orjinal Baskısı 1035 Elmasla Süslendi!

New York’taki eski ve zor bulunur kitaplar fuarında Amerikalı ünlü yazar Truman Capote’un (1924-1984) “Tiffany’de Kahvaltı” romanının bir eşi daha olmayan bir nüshası da sergileniyor. Fiyatı: 1,5 milyon dolar. Çünkü, kitap 1.035 parça elmasla süslü.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Biz Türkler, ta Osmanlı’dan beri “İstanbul’un taşı toprağı altın” deriz. Batı’da bunun karşılığı: “Londra sokaklarında parke taşları altınla kaplıdır, New York’ta ise platin ve elmasla…”

 

İşte onun minik bir örneğini Amerikalı ünlü yazar Truman Capote’ün ölümsüz eseri “Tiffany’de Kahvaltı”nın romancının ithaf yazısının ve imzasının bulunduğu tek nüshasını pahalı bir deriyle ciltleyip 1.035 parça elmas ve zümrüt rengi bir safirle süsleyen İngiliz sanat tarihçisi Kate Holland verdi.

 

Capote’un 1958’de yayınlanan bu romanının ilk baskısı olan bu kitabı, Amerikalı lüks kitaplar satıcısı “Lux Mentis”in siparişiyle mücevherle süslemek için İngiliz “Benthey and Skinner” ile 2 yıl boyunca çalıştı.

 

Abanoz ağacından yapılmış çok özel bir kuş kafesinde sergilenen ve ışıl ışıl aydınlatılan kitap 1,5 milyon dolara satılık. Ne müzayede var, ne pazarlık, ne de indirim. Toplamı 30 karatı bulan elmaslar, Manhattan’ın yerleşim planının bir bölümünü yansıtıyor.  Tek parça safir ise 5’inci Cadde’de 2023 Nisan’ında yeniden açılan Tiffany mücevher mağazasının bulunduğu 57’nci Sokak’ın girişine yerleştirildi.

 

New York’ta 1940’tan bu yana lüksün simgesi olarak bilinen ve ilk kez Kovid-19 salgınından sonra yenilenen Tiffany mağazası,  1961’de Blake Edwards adlı yönetmenin çevirdiği “Kanapedeki Elmaslar” filmiyle ölümsüzleşti. Filmin baş rollerinde Audrey  Hepburn ile George Peppard oynuyordu.