Turgut Uyar Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Türk Edebiyatında önemli yere sahip olan, Türk şair Turgut Uyar Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

 

Türk Edebiyatında önemli yere sahip olan, Türk şair Turgut Uyar Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

Turgut Uyar Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Turgut Uyar Kimdir? Turgut Uyar 4 Ağustos 1927'de Ankara'da dünyaya geldi. Babası orduda harita binbaşısı olarak görev yapmıştır ve Ankara'nın ilk Latin alfabesiyle yazılan sokak levhalarını geceler boyu çalışarak yazmış bir hattattır. Annesi ise ev hanımıydı. Babasının görevinden ötürü ilköğrenimi farklı şehirlerde okurken ortaöğrenimine yatılı askerî okulda devam etmiştir. 1946 yılında Bursa Askerî Işıklar Lisesi'nden mezun olmuştur.

Yükseköğrenimini Askerî Memurlar Okulu'nda okurken annesinin isteği üzerine 1947'de Yezdan Şener ile evlenmiştir ve bu evlilikten Semiramis, Tunga ve Şeyda adlarında toplam üç çocuğu olmuştur. Bu okuldan mezun olduktan sonra kura ile memur olarak Posof'a atanmıştır. Daha sonra Samsun Terme Askerlik Şubesi'ne atandı, ardından Ankara'da Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Dairesi Başkanlığı'nda üsteğmen olarak görev yapmıştır. 1958'de bu görevden ayrılarak Türkiye Selüloz ve Kâğıt Sanayi'nin Ankara'daki şubesinde çalışmaya başlamış ve 1967'de buradan emekli olarak İstanbul'a yerleşmiştir.

1966'da ilk eşinden boşanmıştır. İstanbul'a yerleştiğinde o dönem Yezdan Şener ile evliliklerinin bitme aşamasına gelmesinin ardından Cemal Süreya ile Tomris Uyar, şiir üzerine mektuplaşmaya başlamıştır. Bu mektuplaşmalar olumlu sonuçlanmıştır. 1969'da ise Tomris Uyar ile evlenmişlerdir. Tomris Uyar ile evliliklerinden bir erkek çocukları oldu olmuştur.

22 Ağustos 1985'te sirozdan dolayı hayata gözlerini yummuştur.