Türk Dünyası Kültür Mahallesi Nerede?

Türk Dünyası Ortak Kültürün Tanıtılması İçin Oluşturulan Türk Dünyası Kültür Mahallesi Nerede? Önemi Ne? Sizin İçin Araştırdık! İşte Detaylar:

 

Türk Dünyası Kültür Mahallesi ya da Topkapı Türk Dünyası olan açık etnografya müzesi, 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Topkapı Kültür Parkı’nda açılmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Cumhuriyetleri’ne tahsis ettiği evlerde; ülkelerin kültürleri, sanatı sergilerle ve yemeklerle tanıtılıyor. Müze evlerde aynı zamanda dil kursları da verilmektedir. Bu alanda Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, R.F. Tataristan, R.F. Başkurdistan ve Balkan evleri yer almaktadır. Kapılarında temsil ettikleri ülkelerin bayrakları bulunan bu evler, iletişim ve kültür köprüsü olarak üstlendikleri misyon gereği konsolosluklar ve ülke temsilciliklerince koordine ediliyor. Türk Dünyasına özgü Sabantuy, Nevruz ve ülke bağımsızlık günleri gibi bayramlar da her yıl Topkapı Kültür Parkı Kültür Evleri’nde düzenlenen törenlerle kutlanmaktadır. Bu alanın yaratılma amacı eski bir geçmişe ve kültür mirasına sahip olan Türk kültürünün anlaşılması ve tanıtılmasıdır. 

Burada ayrıca Kazak ve Kırgız çadırları, orijinal boyutlarda hazırlanan Orhun Yazıtları, Azerbaycan Kız Kalesi ve Kırgızistan’ın ikonikleşmiş Burana Kulesi’ne ait maketler de bulunmaktadır.2016 Yılında UNESCO tarafından Ahmet Yesevi Yılı ilan edildikten sonra Hoca Ahmet Yesevi otağı maketi de eklenmiştir. Dini yaşamı ve tasavvufi kültürünü yansıtmak açısından önemli bir değerdir.

 

 

Türk Dünyası Kültür Mahallesi Türk dünyası için ortak kültürün tanınması ve gelecek kuşaklara aktarılması bakımından önemli bir görev üstlenmektedir.

 

 

Adres: Maltepe, Topkapı Kültür Park İçi Yolu, 34010 Zeytinburnu/İstanbul