Türkiye Deprem Haritası Yayınlandı!

Türkiye Deprem Haritası Yayınlandı! Doğu Anadolu Fay Hattı Nedir?

 

Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere 3 büyük fay hattı vardır.

 

Doğu Anadolu Fay Hattı Nedir?

 

Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye'nin doğusundaki büyük fay hattıdır. Fay, Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır. Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme'sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde işler ve Karlıova Üçlü Bitişme'sinde son bulur ve burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile kesişir.

 

Deprem haritasında kırmızı renkli iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renkli olanlar ikinci derece riskli bölge, sarı renkli iller ise üçüncü dereceden deprem bölgesidir. 

Birinci Dereceden Deprem Bölgesi Olan İller

 

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.. 

 

 

İkinci Derece Deprem Bölgesi Olan İller

 

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum. 

 

Üçüncü Derece Deprem Bölgesi Olan İller

 

 Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir. 

 

En Az Riskli Bölgeler

 

Haritaya göre dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman olarak kaydedilmiştir.