Umran İnan Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

Türkiye'nin En değerli insanlarından biri olan, Umran İnan Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

 

 

Türkiye'nin En değerli insanlarından biri olan, Umran İnan Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

 

Umran İnan Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

Umran İnan Kimdir? Umran İnan 28 Aralık 1950 tariyinde Erzincan'da doğmuştur. 1972 yılında lisans, 1973 yılında yüksek lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 1977 yılında Stanford Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünde Robert Helliwell'den Jeofizik ve Çok düşük frekans Radyo Bilimi alanında doktorasını almıştır. Bir süre daha Stanford’da doktora sonrası araştırmacı ve kısmi zamanlı öğretim üyesi olarak çalıştıktan sonra 1982’de Stanford Üniversitesinde tam kadrolu öğretim üyesi olarak atanmıştır. 1985'te Doçent olmuştur. 1992 yılında ise yeniden Stanford Üniversitesi'nden profesör unvanını alarak 2009 yılına kadar akademisyenlik görevine devam etti. 1997 yılında yine Stanford Üniversitesi'ne bağlı olan Uzay, Telekomünikasyon ve Radyobilimi Labratuvarları'nın Direktörü olarak atandı ve bu görevi de Eylül 2009’a kadar sürdürdü. 

Stanford’daki akademik hayatı boyunca Jeofizik, Yakın Uzay, İyonosfer ve Atmosfer Fiziği, Radyasyon Kuşakları, Elektromanyetik Dalga-Temel Parçacık Etkileşimi, ve Çok düşük frekanslı Radyo Bilimi alanlarında çalışmalar yaptı ve şimdiye kadar yaklaşık 50 doktora öğrencisi mezun etti. 2009'dan bu yana Koç Üniversitesi’nde rektörlük görevi 31 Ağustos 2021 itibarıyla sona ermiştir. Hâlihazırda Stanford Üniversitesi'nde bıraktığı araştırma grubu dünyanın yedi kıtasında 50’den fazla yerde ve aynı zamanda da dünya yörüngesindeki çeşitli uydularda gözlemler yapmaktadır.

Prof. Umran İnan'ın 1973 yılından günümüze kadar birçok kuruluş ve organizasyona üyeliği ve yine birçoğundanda ödül kazanmıştır. Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü, Uluslararası Radyobilim Birliği, Amerikan Fizik Kurumu, Elektromanyetik Akademisi, Tau Beta Pi Akademisi, Sigma XI Akademisi, İTÜ Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi Bilim Kurulu, TÜBA üyesi olmakla beraber, kendisi 1998 yılında Stanford Üniversitesi tarafından Tau Beta Pi ödülü, 1983, 1998 ve 2004 yıllarında Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi tarafından grup başarı ödülü, 2007'de Stanford Üniversitesi tarafından, lisans seviyesinde araştırmaları teşvik etme alanında gösterdiği üstün başarı sebebiyle Allan V. Cox Madalyası'nı almaya hak kazanmıştır. 1993 yılında ABD Antarktika Servis Madalyası’na da layık görülmüş ve bu sebeple Antarktika’daki tepelerden bir tanesi İnan Tepesi olarak isimlendirilmiştir. 

2008 yılında ise URSI ve Royal Society tarafından Appleton ödülüne layık görülmüştür. Umran İnan, Temmuz 2010’da TÜBİTAK Özel Ödülü'nü almış, Aralık 2010 tarihinde de TÜBA asli üyesi olarak seçilmiştir.