Uyku Eksikliği Tip 2 Diyabet Riskini Artırıyor!

Karmaşık ve bir çok faktörden etkilenen bu hastalık her yıl giderek daha çok insanda görülüyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Tip 2 diyabet, dünyada diyabete yakalananların neredeyse 90’ını oluşturuyor. Bilim insanları son zamanlarda uyku ve beslenme alışkanlıkları tip2 diyabet arasındaki ilişkiyi araştırmaya başladılar. Vardıkları sonuca göre geceleri 6 saatten az uyuyanların bu hastalıkla karşılaşma  riskleri artıyor.

 

Araştırmada İngiliz “Biobank”ın 247 bin 867 yetişkinle ilgili sağlık verileri tarandı ve söz konusu kişilerin 10 yılı aşkın süreyi kapsayan kontrolleri  incelendi. Deneklerin çoğunluğunun geceleri  ortalama uyku süresi  7-8 saat arasındaydı. Bu da normal kabul ediliyordu. Sonra uyku süreleri beslenme alışkanlıklarıyla karşılaştırıldı.

 

Varılan sonuç: Kişi sağlıklı besleniyorsa ama geceleri uyku süresi 6 saatin altındaysa, tip 2 diyabete yakalanma riski  8 saat uyuyana  göre artış gösteriyordu.

 

Hele örneğin gece uykusu ki süresi ile tip 2 diyabet  arasındaki ilişki bir çok faktörle açıklanıyor:  Bu hastalığa yakalananların vücutları insüline daha dirençli hale geliyor, pankreas da yeterli insülin üretemiyor.  Bu da sonuçta tip 2 diyabetin gelişmesi için elverişli ortam hazırlıyor.



Etiketler: