Vertigo Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi!

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda vertigo (baş dönmesi) hastalığının belirtileri ve tedavisi ile ilgili detaylı bilgiler verdi. 

 

Eğer ansızın gelen baş dönmesi ve denge kaybı sorunları yaşıyorsanız vertigonuz olabilir. Bu rahatsızlığa genelde iç kulakta meydana gelen olağandışı değişiklikler neden olur. Vertigo tek başına bir hastalık değildir. Daha çok başka hastalıkların neden olduğu bir dizi belirtidir. Yine de vertigonun oldukça sık görülen bir rahatsızlık olduğunu söylemeliyiz. Kırk yaş üstü kişilerin yaklaşık yüzde kırkı hayatlarında bir kere vertigo yaşamışlardır.

 

Rahatsızlığın kaynaklandığı bölgeye göre iki tip vertigo vardır. Periferik Vertigo ve Santral Vertigo, Periferik vertigo, iç kulakta dengeyi kontrol eden yarım daire kanallarının düzgün çalışmaması sonucu oluşur. Santral Vertigo ise genellikle beyin sapı veya beynin arka bölgesinde yani beyincikde oluşan bir problemden kaynaklanır.

 

VERTİGO BELİRTİLERİ

 

Vertigonun asıl belirtisi etrafın hareket etmesi veya dönmesidir. Dönme hissine bulantı ve kusma eşlik edebilir.

 

Bunlara ek olarak, şu diğer belirtiler görülebilir:

* Gözleri odaklama sorunu

* Kafa sersemliği

* Tek kulakta işitme kaybı

* Denge kaybı

* Kulak çınlaması

Eğer beyinden kaynaklı olan santral vertigo probleminiz varsa şu diğer belirtiler de görülebilir:

* Yutkunma güçlüğü

* Çift görme

* Göz hareketlerinde problem

* Yüz felci

* Sözleri ağızda geveleyerek konuşma

* Kol ve bacaklarda güçsüzlük

 

VERTİGO TEŞHİSİ

 

Vertigosu olan kişiler kendi etrafında dönülen hareketleri vertigosuz kişiler gibi yapamazlar. Kafayı yukarı aşağıya sallamak gibi doğrusal hareketler vertigoyu tetiklemez. Ama dönme hareketleri, kafayla yuvarlak çizme gibi hareketler vertigoyu tetikler. Eğer hızlı şekilde döndüğünüzde veya kafanızla yuvarlak çizdiğinizde etraf dönmeye başlıyorsa sizde vertigo olma ihtimali var demektir. Vertigo şüphesiyle doktora gittiğinizde, doktor buna benzer bir test yaparak hafif baş dönmesi mi, yoksa lunaparkta hızlı dönen bir araca binmiş gibi mi hissettiğinizi soracaktır. Ayrıca ek olarak işitme kaybı, kulak çınlaması, kafa sersemliği, kusma veya kulakta doluluk hissi olup olmadığını öğrenmek isteyecektir.

Buna ek olarak;

* Kullandığınız ilaçlar

* Ailede migren veya Menier hastalığı olan birinin olup olmadığı

* Yakın zamanda geçirilen kulak enfeksiyonu veya kafa travması da

teşhisi kolaylaştıran bilgilerdir.

 

VERTİGO'DAN KURTULMA YÖNTEMLERİ

 

1) Kafa Manevraları

En sık görülen vertigo türü pozisyonel vertigodur.  Bu tip vertigo, bazı egzersizler ve kafa manevralarıyla tedavi edilebilir. İç kulak kanalındaki kalsiyum partikülleri sabit yerlerinden kopup kanal içinde hareket ettiğinde vertigo oluşur. Kafa manevralarının amacı yerinden kopan bu partikülleri eski yerlerine getirmektir. Pozisyonel vertigo, kafa manevralarıyla  %80 oranında tedavi edilmektedir. Bu manevraların en bilineni Epley manevrasıdır.

 

2) Vestibüler Rehabilitasyon

Vestibüler sistem iç kulağın bir kısmıyla beynin denge ve göz hareketlerini kontrol eden kısmından oluşur. Vertigo tedavi yöntemlerinden biri de vestibüler rehabilitasyon programıdır. Fiziksel egzersize dayalı bu programla baş dönmesi, bakışların süreksizliği ve denge konuları üzerinde çalışılır. Bu tedavide hastanın beyni diğer duyularını daha etkili kullanarak vestibüler sistemin eksiğini telafi etmeyi öğrenir.

 

3) Stresden Uzak Durmak

Stres vertigo riskini arttıran bir etkendir. Stres, bağışıklığınızı düşürerek iç kulakta enfeksiyon ve şişkinlik gibi vertigo oluşturan unsurlara zemin hazırlar. Stres seviyeniz yükseldikçe uyku düzeniniz ve egzersiz yapma isteğiniz kaybolur. Vertigonun geçmesi için hem iyi uyumaya hem de düzenli egzersize ihtiyacınız vardır. Yoga, meditasyon, aromatik yağlarla banyo keyfi yapmak, açık havada vakit geçirmek genel sağlığınızın yanı sıra vertigoya da iyi gelecektir.

 

4) Sağlıklı Beslenmek ve Bol Su İçmek

Kulaktaki enfeksiyonu gidermek için alınan ilaçlar bir yere kadar işe yarasa da uzun vadeli sonuçlar için sağlıklı beslenmek ve bol su içmek çok önemlidir.

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.