Yapay Zeka Ä°le Üretilen 'Fake' Haber! Burası Sözde Santorini Ama Adada Böyle Bir Su Parkı Yok!

Yapay zeka bu gidiÅŸle insanların başına bela olacak.  Sosyal medyaya yüklendiÄŸi fotoÄŸraflardan ve filmlerden hangisinin gerçeÄŸi yansıttığını, hangisinin sahte olduÄŸunu, hatta hangisinin dolandırıcılık amacıyla sosyal medyada yayıldığını anlamak iyice güçleÅŸecek.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ä°ÅŸte son örneklerden biri…

 

Bu fotoÄŸraflarda sözde Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki adalarından Santorini gösteriliyor. Rüya gibi bir tatil hayaliyle turizm cennetleri arayanlar son zamanlarca yapay zekanın ürettiÄŸi fotoÄŸrafların ve adreslerin tuzağına yoÄŸun biçimde düÅŸmeye baÅŸladılar.

 

ÖrneÄŸin, sosyal medyada bir çok hesap bilinçli bir ÅŸekilde Yunanistan’ın Ege’deki adası Santorini’nin gerçek dış fotoÄŸraflarını yayınlıyor. FotoÄŸraflara bakılırsa, Santorini’nin göbeÄŸinde muhteÅŸem bir su sporları merkezi bulunuyor. Oysa aslı astarı yok. Uzayıp giden vahÅŸi bir nehir, devasa bir su kızağı… FotoÄŸraflara bakan bir çok tatilci adayı Santorini’nin bu görüntüleriyle büyüleniyorlar.

 

“Gerçek olamayacak kadar güzel” diyorlar fotoÄŸraflara bakanlar. Evet, gerçek olamayacak kadar güzel. Çünkü, gerçek deÄŸil. Hepimizin bildiÄŸi gibi, Santorini gerçek bir ada. Ama su parkı yapay zeka desteÄŸiyle gerçekleÅŸtirilen bir uydurma. Biraz aklı başında olanlar zaten araÅŸtırınca Santorini’de böyle bir ÅŸeyin olmadığını, dahası olamayacağını görüyorlar. Bununla birlikte, bu “Fake” fotoÄŸraf 400 bin kiÅŸi tarafından beÄŸenildi ve 40 bin kezden fazla paylaşıldı. (Not: Allahım, dünyada ne kadar çok cahil, ne kadar çok aptal var!) Bir çoÄŸu da Santorini’yi su sporu yapmak için planlarına dahil ettiklerini bildirdi; iyi mi!

 

yapay zeka ile uretilen fake haber burasi santorini ama adada su parki yok

 

Peki, bu sahtekarlığın sebebi ne? Uzmanların cevabı: Dolandırıcılar sosyal medyada yer edinmek için “Followers” sayısını artırmanın zorunlu olduÄŸunu anladılar.  Yapay zekanın ürettiÄŸi görseller onlar için bulunmaz bir araç haline geldi. Hem sonra bu tek örnek deÄŸil: Ä°nsanları duygulandıran minyon hayvanlar, sıfırdan üretilmiÅŸ muhteÅŸem doÄŸal güzellikler de kullanılıyor. Takipçi sayısını artırmak için, her ÅŸey mübah! Uzmanların uzun süredir yaptıkları uyarıların ne denli gerçek ve ürkütücü olduÄŸu ÅŸimdi anlaşılıyor: Ä°nsanlar gerçek ile gerçek dışı arasındaki sınırı yitirmeye baÅŸladılar.

 

Åžimdilik böyle hayali fotoÄŸraflar yayılıyor. Peki ama yarın aynı saf veya aptal insanlar cep telefonlarının, tabletlerinin veya bilgisayarlarının kontrolünü ele geçirmek veya kiÅŸisel bilgilerini ve verilerini çalmak isteyenlerin tuzağına düÅŸerse, dünya ne hale gelecek?