Yastığınızı Ne Zaman Değiştirmelisiniz? İşte Sağlığınız İçin Önemli Olan Sorunun Yanıtı!

Yastığınız ilk günkü gibi bembeyaz mı? Değilse hemen değiştirin. Çünkü sağlığınız için çok önemli bir konu bu. “X” (eski Twitter” üzerinden yaynlanan bir fotoğraf 4,6 milyon kez izlendi ve viral oldu. Neden? Çünkü fotoğrafta sararıp solmuş, berbat durumdaki bir yastık ve onun yüzünden birlikte yaşayan çift arasındaki kavga aktarılıyordu.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Kavga “X” ve “TikTok” üzerinden sürüp gidiyor. Gönderilen yorumların bir bölümünde sararmış ve kirli bir yastıkta uyumanın hiçbir sorun oluşturulmayacağı savunuluyor. Karşı görüştekiler ise böyle bir şeyi düşünmenin bile iğrenç olduğunu yazıyor.

 

Peki, sararmış bir yastığa başınızı koymanız sağlığınız için tehlike yaratabilir mi? Ve insanın içini kaldıran bu rengin sebebi ne?

 

Renkten başlayalım: Yastıkların sararmasına ter, tükürük, saçınıza sürdüğünüz kozmetik ürünler yol açıyor.Tek ve tükürük için yapacak bir şey yok. Çünkü uykuda kerlemek normal ve vücudun ısısının ayarlanması için önemli. Ancak, ıslak veya kozmetik ürünleri taşıyan saçlarla yatağa girmek son derece yanlış.

 

Bir nokta daha: Sararmış bir yastık, mutlaka hijyen eksikliği anlamına gelmiyor. Sağlıksız koşullarda bir gece bile yatmak yastığı sarartmaya yetiyor.

 

Peki sararmış, solmuş bir yastık ne kadar tehlikeli olabilir? Sararma sadece yastığın kılıfındaysa ve düzenli olarak (En az 3 ayda bir) yıkıyorsanız, korkacak bir şey yok. Ama belirtilen aralıklarla yıkamazsanız ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Çünkü, cildin ölü hücreleri ve saç telleri. Kepekleri zamanla nemli ortamda birikip kene gibi haşereler için ziyafet ortamı yaratabilir. Size de karıncalanma, alerji, hatta iltihap sorunlarıyla boğuşmak kalır.

 

Peki, düzenli aralarla çamaşır makinesinde yıkadığınız yastıkları ne aralıkla değiştirmek, yani eskisini atıp yeni bir yastık kullanmak gerekiyor? Cevap: En fazla 2 yılda bir.



Etiketler: